

Przystawka z grillowanych warzyw z cytrynowym sosem sojowym
Pyszna przystawka na zimno w stylu włoskim z kolorowych warzyw grillowanych z aromatyczną owocową nutą cytryny i mirinu.
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj wszystkie składniki cytrynowego sosu sojowego.
Krok 2
Aby przygotować oliwę ziołowo-czosnkową, obierz i rozgnieć czosnek. Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj i podgrzewaj w rondelku na wolnym ogniu z czosnkiem i oliwą.
Krok 3
Umyj i oczyść bakłażana i cukinię i pokrój je w plastry o grubości ok. ½ cm. Przekrój papryki na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w szerokie paski.
Krok 4
Posmaruj warzywa oliwą ziołowo-czosnkową i smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej, raz po raz obracając, przez ok. 5 minut. Ostrożnie obierz papryki ze skórki.
Krok 5
Umieść wszystkie warzywa w misce i polej je cytrynowym sosem sojowym.
Krok 6
Rozłóż warzywa na talerzach, spryskaj je pozostałą oliwą ziołowo-czosnkową i podawaj w temperaturze pokojowej.
Wskazówka
Lepiej użyj patelni grillowej, aby uzyskać ciemniejsze linie.
Natychmiast włóż grillowane papryki do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut (nie dłużej). W ten sposób skórka bardzo łatwo zejdzie.
Udekoruj danie świeżym rozmarynem i plasterkami cytryny.
ID przepisu: 1031
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej