Prosta zupa z batata i marchwi
Gładka kremowa zupa z batatów, marchwi i cebuli, zabielona ubitą śmietaną, doprawiona mirinem Kikkoman i świeżymi ziołami.
Przygotowanie
Krok 1
Obierz i umyj bataty i marchewki i pokrój je na kawałki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 2
Rozgrzej masło w garnku, dodaj bataty, marchew i cebulę, podsmażaj przez ok. 5 minut.
Krok 3
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20–25 minut.
Krok 4
Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj lub pokrój w ruloniki. Lekko ubij śmietankę.
Krok 5
Zblenduj zupę i przypraw sosem sojowym i pieprzem. Dodaj ubitą śmietanę i połowę ziół, dopraw mirinem, nalej zupę do bulionówek lub talerzy.
Krok 6
Posyp pozostałymi ziołami i podawaj.
Wskazówki:
Podawaj z opiekanymi kromkami bagietki, posypaną serem.
Przypraw zupę świeżym imbirem.
Dopraw płatkami chili.
ID przepisu: 1035
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej