

Mus z gorzkiej czekolady
Wystarczy zaledwie kropla sosu sojowego Kikkoman, aby ten lekki jak puch i intensywnie czekoladowy mus zyskał głębię smaku umami.
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka oddziel od białek i przelej do dwóch średniej wielkości metalowych misek. Miska na białka musi być idealnie czysta i sucha, aby piana dobrze się ubiła.
Krok 2
Czekoladę posiekaj i rozpuść w żaroodpornym naczyniu nad bemarem.
Krok 3
Ubij śmietanę na prawie sztywną pianę. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.
Krok 4
Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii wyjętymi z laski, skórką pomarańczową i sosem sojowym Kikkoman nad bemarem, aż masa lekko zgęstnieje.
Krok 5
Zdejmij mieszankę znad bemaru. Sprawnie i po kolei dodaj do masy z żółtkami pianę z białek, czekoladę i bitą śmietanę.
Krok 6
Przelej masę do dużej miski i chłódź przez co najmniej 60 minut.
Krok 7
Przed podaniem każdą porcję musu udekoruj bitą śmietaną, malinami i kawałkami ciemnej czekolady.
ID przepisu: 1077
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej