Mus z gorzkiej czekolady
Mus z gorzkiej czekolady

Mus z gorzkiej czekolady

4,8 163 Oceny
Czas ogółem20 min
20 minCzas przygotowania

Wystarczy zaledwie kropla sosu sojowego Kikkoman, aby ten lekki jak puch i intensywnie czekoladowy mus zyskał głębię smaku umami.

Składniki

4 porcj(e/i)
180 g
dark chocolate (approx. 53 % cocoa)
3 łyżki
cukru
 ½ 
laski wanilii
 ½ 
skórka z pomarańczy
2 
jajka
150 ml
bitej śmietany

Do podania

4 łyżki
bitej śmietany
250 g
malin
100 g
gorzkiej czekolady
Wartości odżywcze (na porcję)2515 kJ / 604 kcal
39,1 gTłuszcz
11,3 gBiałko
49,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddziel od białek i przelej do dwóch średniej wielkości metalowych misek. Miska na białka musi być idealnie czysta i sucha, aby piana dobrze się ubiła.

Krok 2

Czekoladę posiekaj i rozpuść w żaroodpornym naczyniu nad bemarem.

Krok 3

Ubij śmietanę na prawie sztywną pianę. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.

Krok 4

Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii wyjętymi z laski, skórką pomarańczową i sosem sojowym Kikkoman nad bemarem, aż masa lekko zgęstnieje.

Krok 5

Zdejmij mieszankę znad bemaru. Sprawnie i po kolei dodaj do masy z żółtkami pianę z białek, czekoladę i bitą śmietanę.

Krok 6

Przelej masę do dużej miski i chłódź przez co najmniej 60 minut.

Krok 7

Przed podaniem każdą porcję musu udekoruj bitą śmietaną, malinami i kawałkami ciemnej czekolady.

ID przepisu: 1077

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Żółtka oddziel od białek i przelej do dwóch średniej wielkości metalowych misek. Miska na białka musi być idealnie czysta i sucha, aby piana dobrze się ubiła.

Czekoladę posiekaj i rozpuść w żaroodpornym naczyniu nad bemarem.

Ubij śmietanę na prawie sztywną pianę. Białka ubij na bardzo sztywną pianę.

Ubij żółtka z cukrem, nasionami wanilii wyjętymi z laski, skórką pomarańczową i sosem sojowym Kikkoman nad bemarem, aż masa lekko zgęstnieje.

Zdejmij mieszankę znad bemaru. Sprawnie i po kolei dodaj do masy z żółtkami pianę z białek, czekoladę i bitą śmietanę.

Przelej masę do dużej miski i chłódź przez co najmniej 60 minut.

Przed podaniem każdą porcję musu udekoruj bitą śmietaną, malinami i kawałkami ciemnej czekolady.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.