Grillowane pulpeciki z sosem sojowym i glazurą żurawinową

Czas ogółem 90 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Nietypowe pulpety z grilla nabierają wyrazistości dzięki sojowej marynacie. Żurawinowa glazura z dodatkiem skórki pomarańczowej nadaje im słodko-kwaśny, orzeźwiający smak.

Składniki

2 porcj(e/i)

Pulpety:

300 g
mielonego mięsa drobiowego
1 
jajko
2 łyżeczki
przyprawy zatar
1 szczypta
mielonego chili
1 szczypta
pieprzu
1 ½ łyżki
bułki tartej

Glazura żurawinowa:

100 g
żurawiny ze słoika
1 łyżeczka
skórki z pomarańczy
1 łyżka
soku z cytryny
1 szczypta
suszonego oregano
1 
papryczka chili (opcjonalnie)

Dodatkowo:

1 łyżka
oleju do posmarowania
Wartości odżywcze (na porcję) 1772 kJ  /  424 kcal
14 g Tłuszcz
36 g Białko
38 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g mielonego mięsa drobiowego – 1  jajko – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki przyprawy zatar – 1 szczypta mielonego chili – 1 szczypta pieprzu – 1 ½ łyżki bułki tartej

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, Sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Na końcu dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Mięso powinno dać się formować. 

Krok 2

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy ok. 3 cm. Pulpety ponabijaj na patyczki do szaszłyków (po 3-5 pulpetów na 1 patyczek). Odstaw do lodówki na 1 godz.

Krok 3

100 g żurawiny ze słoika – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 szczypta szczypta suszonego oregano – 1  papryczka chili (opcjonalnie)

Żurawinę wymieszaj z Sosem Teriyaki z miodem Kikkoman, skórką z pomarańczy, sokiem z cytryny oraz oregano. Możesz dodać posiekane chili.

Krok 4

1 łyżka oleju do posmarowania

Pulpety posmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Grilluj pulpety na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Po tym czasie pulpety posmaruj z każdej strony glazurą i ponownie zgrilluj.

Wskazówka:

Zamiast drobiowego mięsa mielonego możesz użyć też mięsa wieprzowego lub mieszanego (również mielonego).

Danie możesz podawać ze swoją ulubioną sałatką, a resztę glazury wykorzystać jako dip.

Zamiast przyprawy zatar możesz użyć mieszanki suszonego tymianku, sezamu, sumaku (lub startej skórki z cytryny) oraz szczypty soli.

ID przepisu: 1232

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g mielonego mięsa drobiowego – 1  jajko – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki przyprawy zatar – 1 szczypta mielonego chili – 1 szczypta pieprzu – 1 ½ łyżki bułki tartej

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, Sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Na końcu dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Mięso powinno dać się formować. 

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy ok. 3 cm. Pulpety ponabijaj na patyczki do szaszłyków (po 3-5 pulpetów na 1 patyczek). Odstaw do lodówki na 1 godz.

100 g żurawiny ze słoika – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 szczypta szczypta suszonego oregano – 1  papryczka chili (opcjonalnie)

Żurawinę wymieszaj z Sosem Teriyaki z miodem Kikkoman, skórką z pomarańczy, sokiem z cytryny oraz oregano. Możesz dodać posiekane chili.

1 łyżka oleju do posmarowania

Pulpety posmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Grilluj pulpety na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Po tym czasie pulpety posmaruj z każdej strony glazurą i ponownie zgrilluj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.