Grillowane pulpeciki z sosem sojowym i glazurą żurawinową
Nietypowe pulpety z grilla nabierają wyrazistości dzięki sojowej marynacie. Żurawinowa glazura z dodatkiem skórki pomarańczowej nadaje im słodko-kwaśny, orzeźwiający smak.
Składniki
Pulpety:
Glazura żurawinowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
300 g mielonego mięsa drobiowego – 1 jajko – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżeczki przyprawy zatar – 1 szczypta mielonego chili – 1 szczypta pieprzu – 1 ½ łyżki bułki tartej
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, Sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Na końcu dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Mięso powinno dać się formować.
Krok 2
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy ok. 3 cm. Pulpety ponabijaj na patyczki do szaszłyków (po 3-5 pulpetów na 1 patyczek). Odstaw do lodówki na 1 godz.
Krok 3
100 g żurawiny ze słoika – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – 1 łyżeczka skórki z pomarańczy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 szczypta szczypta suszonego oregano – 1 papryczka chili (opcjonalnie)
Żurawinę wymieszaj z Sosem Teriyaki z miodem Kikkoman, skórką z pomarańczy, sokiem z cytryny oraz oregano. Możesz dodać posiekane chili.
Krok 4
1 łyżka oleju do posmarowania
Pulpety posmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Grilluj pulpety na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Po tym czasie pulpety posmaruj z każdej strony glazurą i ponownie zgrilluj.
Wskazówka:
Zamiast drobiowego mięsa mielonego możesz użyć też mięsa wieprzowego lub mieszanego (również mielonego).
Danie możesz podawać ze swoją ulubioną sałatką, a resztę glazury wykorzystać jako dip.
Zamiast przyprawy zatar możesz użyć mieszanki suszonego tymianku, sezamu, sumaku (lub startej skórki z cytryny) oraz szczypty soli.
ID przepisu: 1232
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej