Grillowana ośmiornica z sosem Ponzu i kaparami

Czas ogółem 85 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Grillowana ośmiornica serwowana z orzeźwiającym, maślanym sosem Ponzu oraz kaparami to prawdziwy rarytas. Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman idealnie dopełnia delikatny smak mięsa ośmiornicy, a kapary dodają mu pikantnego akcentu. To wyrafinowane w swojej prostocie danie zachwyca świeżością i lekkością.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ośmiornica:

400 g
macek ośmiornicy (blanszowanych)
2 
ząbki czosnku
 ½ łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 szczypta
chili w płatkach

Salsa:

100 g
pomidorków koktajlowych
50 g
kaparów
 ½ łyżeczka
skórki z cytryny
2 łyżki
oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii

Maślany sos Ponzu:

150 ml
sake
1 łyżka
soku z cytryny
100 g
masła
Wartości odżywcze (na porcję) 2867 kJ  /  686 kcal
50 g Tłuszcz
34 g Białko
22 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g macek ośmiornicy (blanszowanych) – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2  ząbki czosnku –  ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 szczypta chili w płatkach

Macki ośmiornicy pokrój na mniejsze kawałki. 

W misce wymieszaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, oliwę i chili. Dodaj macki ośmiornicy. Odstaw do lodówki do zamarynowania na 1 godz.

Krok 2

100 g pomidorków koktajlowych – 50 g kaparów –  ½ łyżeczka skórki z cytryny – 2 łyżki oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii

Przygotuj salsę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Dodaj kapary, skórkę z cytryny i oliwę. Na końcu dodaj porwane listki bazylii.

Krok 3

150 ml sake – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka soku z cytryny – 100 g masła

Na patelni zagotuj sake z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman (ok. 1 min). Dodaj masło i zdejmij z ognia. Mieszaj, aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny sos.

Krok 4

Ośmiornicę grilluj po ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z salsą i maślanym sosem Ponzu.

ID przepisu: 1235

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g macek ośmiornicy (blanszowanych) – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2  ząbki czosnku –  ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 szczypta chili w płatkach

Macki ośmiornicy pokrój na mniejsze kawałki. 

W misce wymieszaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, oliwę i chili. Dodaj macki ośmiornicy. Odstaw do lodówki do zamarynowania na 1 godz.

100 g pomidorków koktajlowych – 50 g kaparów –  ½ łyżeczka skórki z cytryny – 2 łyżki oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii

Przygotuj salsę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Dodaj kapary, skórkę z cytryny i oliwę. Na końcu dodaj porwane listki bazylii.

150 ml sake – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżka soku z cytryny – 100 g masła

Na patelni zagotuj sake z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman (ok. 1 min). Dodaj masło i zdejmij z ognia. Mieszaj, aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny sos.

Ośmiornicę grilluj po ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z salsą i maślanym sosem Ponzu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.