Grillowana ośmiornica z sosem Ponzu i kaparami
Grillowana ośmiornica serwowana z orzeźwiającym, maślanym sosem Ponzu oraz kaparami to prawdziwy rarytas. Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman idealnie dopełnia delikatny smak mięsa ośmiornicy, a kapary dodają mu pikantnego akcentu. To wyrafinowane w swojej prostocie danie zachwyca świeżością i lekkością.
Składniki
Ośmiornica:
Salsa:
Maślany sos Ponzu:
Przygotowanie
Krok 1
400 g macek ośmiornicy (blanszowanych) – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 2 ząbki czosnku – ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 szczypta chili w płatkach
Macki ośmiornicy pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę, oliwę i chili. Dodaj macki ośmiornicy. Odstaw do lodówki do zamarynowania na 1 godz.
Krok 2
100 g pomidorków koktajlowych – 50 g kaparów – ½ łyżeczka skórki z cytryny – 2 łyżki oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii
Przygotuj salsę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Dodaj kapary, skórkę z cytryny i oliwę. Na końcu dodaj porwane listki bazylii.
Krok 3
150 ml sake – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 łyżka soku z cytryny – 100 g masła
Na patelni zagotuj sake z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman (ok. 1 min). Dodaj masło i zdejmij z ognia. Mieszaj, aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny sos.
Krok 4
Ośmiornicę grilluj po ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z salsą i maślanym sosem Ponzu.
ID przepisu: 1235
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej