

Boczek wieprzowy z sosem jabłkowo-musztardowym
Boczek wieprzowy, obtoczony w przyprawy i zioła, grillowany, a następnie pokrojony na plasterki i polany smacznym sosem jabłkowym z dodatkiem Kikkoman Sucree oraz pikantnej musztardy.
Składniki
Mięso:
Sos:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1

300 g boczku wieprzowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman – 2 gałązki świeżego tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka kuminu w proszku – 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Polej boczek wieprzowy sosem sojowym Kikkoman oraz Kikkoman Sucree i odstaw. W blenderze przez 1 minutę zmiksuj wszystkie przyprawy i zioła, a następnie posyp nimi boczek. Owiń go folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc (8-12 godzin).
Krok 2

Odwiń boczek i rozgrzej grill na wysoką temperaturę (220-230°C). Grilluj boczek przez 5-7 minut na silnym ogniu, co 30-40 sekund zmieniając stronę. Następnie zmień temperaturę grilla na niską (130-150°C), umieść boczek na boku grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła i gotuj przez 75-90 minut. Wyjmij boczek z grilla i pokrój na plastry.
Krok 3

2 kwaśne jabłka (np. Granny Smith) – 70 ml oliwy z oliwek – 70 ml Naturalnie warzony słodki sos sojowy Kikkoman – 3 łyżeczki musztardy dijon – 3 łyżeczki soku z limonki – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 garść kolendry
Obierz jabłka i wytnij gniazda pestek, umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub aż jabłka będą miękkie. Gdy są jeszcze gorące, zmiksuj je z pozostałymi składnikami na gładki sos. Polej sosem boczek.
Umieść kilka liści kolendry na wierzchu dania.
Wskazówka:
Możesz podać to danie z dowolną dodatkową przekąską: chlebem, frytkami, ryżem itp.
ID przepisu: 1239
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej