Boczek wieprzowy z sosem jabłkowo-musztardowym

Czas ogółem 830 min
20 min Czas przygotowania
90 min Czas gotowania
720 min Czas marynowania

Boczek wieprzowy, obtoczony w przyprawy i zioła, grillowany, a następnie pokrojony na plasterki i polany smacznym sosem jabłkowym z dodatkiem Kikkoman Sucree oraz pikantnej musztardy.

Składniki

2 porcj(e/i)

Mięso:

300 g
boczku wieprzowego
2 
gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka
wędzonej papryki
1 łyżeczka
kuminu w proszku
1 łyżeczka
czosnku granulowanego

Sos:

2 
kwaśne jabłka (np. Granny Smith)
70 ml
oliwy z oliwek
3 łyżeczki
musztardy dijon
3 łyżeczki
soku z limonki

Do podania:

1 garść
kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 2719 kJ  /  650 kcal
50 g Tłuszcz
25 g Białko
27 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g boczku wieprzowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman2  gałązki świeżego tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka kuminu w proszku – 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Polej boczek wieprzowy sosem sojowym Kikkoman oraz Kikkoman Sucree i odstaw. W blenderze przez 1 minutę zmiksuj wszystkie przyprawy i zioła, a następnie posyp nimi boczek. Owiń go folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc (8-12 godzin).

Krok 2

Odwiń boczek i rozgrzej grill na wysoką temperaturę (220-230°C). Grilluj boczek przez 5-7 minut na silnym ogniu, co 30-40 sekund zmieniając stronę. Następnie zmień temperaturę grilla na niską (130-150°C), umieść boczek na boku grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła i gotuj przez 75-90 minut. Wyjmij boczek z grilla i pokrój na plastry.

Krok 3

2  kwaśne jabłka (np. Granny Smith) – 70 ml oliwy z oliwek – 70 ml Naturalnie warzony słodki sos sojowy Kikkoman3 łyżeczki musztardy dijon – 3 łyżeczki soku z limonki – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 garść kolendry

Obierz jabłka i wytnij gniazda pestek, umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub aż jabłka będą miękkie. Gdy są jeszcze gorące, zmiksuj je z pozostałymi składnikami na gładki sos. Polej sosem boczek.

Umieść kilka liści kolendry na wierzchu dania.

Wskazówka:

Możesz podać to danie z dowolną dodatkową przekąską: chlebem, frytkami, ryżem itp.

ID przepisu: 1239

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g boczku wieprzowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka Sos do ryżu - słodki Kikkoman2  gałązki świeżego tymianku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka kuminu w proszku – 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Polej boczek wieprzowy sosem sojowym Kikkoman oraz Kikkoman Sucree i odstaw. W blenderze przez 1 minutę zmiksuj wszystkie przyprawy i zioła, a następnie posyp nimi boczek. Owiń go folią spożywczą i odstaw do lodówki na noc (8-12 godzin).

Odwiń boczek i rozgrzej grill na wysoką temperaturę (220-230°C). Grilluj boczek przez 5-7 minut na silnym ogniu, co 30-40 sekund zmieniając stronę. Następnie zmień temperaturę grilla na niską (130-150°C), umieść boczek na boku grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła i gotuj przez 75-90 minut. Wyjmij boczek z grilla i pokrój na plastry.

2  kwaśne jabłka (np. Granny Smith) – 70 ml oliwy z oliwek – 70 ml Naturalnie warzony słodki sos sojowy Kikkoman3 łyżeczki musztardy dijon – 3 łyżeczki soku z limonki – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 garść kolendry

Obierz jabłka i wytnij gniazda pestek, umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub aż jabłka będą miękkie. Gdy są jeszcze gorące, zmiksuj je z pozostałymi składnikami na gładki sos. Polej sosem boczek.

Umieść kilka liści kolendry na wierzchu dania.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.