Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem
Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem

Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem

4,5 22 Oceny
Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Czemu jeść pudding na deser, skoro można go zjeść na śniadanie? Ta słodka przekąska z borówkami nastroi cię pozytywnie na cały dzień!

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
płatków owsianych górskich
200 ml
mleka migdałowego
2 
jajka
1 łyżka
miodu
 ¼ łyżeczki
oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
 ½ szklanka
borówek

Daktylowy karmel:

120 g
świeżych daktyli bez pestek
50 ml
gorącej wody
1 łyżka
masła orzechowego
 ½ łyżeczki
kakao
Wartości odżywcze (na porcję)2.615 kJ / 625 kcal
19,5 gTłuszcz
19,3 gBiałko
100,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Krok 2

Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.

Krok 3

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

Krok 4

Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Krok 5

Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym. 

Krok 6

Pudding podawaj z karmelem daktylowym.

ID przepisu: 1095

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym. 

Pudding podawaj z karmelem daktylowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.