Gulasz kimchi z mlekiem sojowym
Gulasz kimchi z mlekiem sojowym

Gulasz kimchi z mlekiem sojowym

4,8 4 Oceny
Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
70 g
cienko pokrojonego boczku wieprzowego (lub steków minutowych)
60 g
kapusty pekińskiej (ok. 3 liści)
1 
pak choi
100 g
grzybów (np. shimeji/shiitake lub pieczarek)
 ½ kawałek
tofu
200 ml
wody
100 ml
japońskiej sake (lub 100 ml wody w przypadku braku sake)
2 łyżki
mleka sojowego (bez cukru)
2 łyżeczki
gochujang (pasty z czerwoną papryczką chili) (lub 2 łyżki pasty miso)
1 
dymka
Wartości odżywcze (na porcję)1.355 kJ / 324 kcal
17,6 gTłuszcz
22 gBiałko
6,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

Krok 2

Umyj kapustę pekińską, pokrój dolne części liści na paski szerokości ok. 2 cm, a górną część na paski szerokości ok. 4–5 cm.

Krok 3

Umyj kapustę pak choi, pokrój dolne części liści na 4 równe kawałki, a górną część na kawałki długości ok. 5 cm.

Krok 4

Przygotuj grzyby.

Krok 5

Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 3–4 cm.

Krok 6

Rozgrzej patelnię, dodaj olej sezamowy (lub olej roślinny) i usmaż mięso. Kiedy wieprzowina zmieni kolor, dodaj kapustę pekińską, kapustę pak choi i grzyby, całość podsmaż.

Krok 7

  1. Dolej 200 ml wody, sake i sos z chili do kimchi Kikkoman, gotuj.

Krok 8

Dodaj tofu i gotuj na średnim ogniu. Dodaj mleko sojowe i pastę gochujang (lub miso), nie doprowadzaj do wrzenia.

Krok 9

Pokrój dymkę w krążki, umyj, dodaj i podawaj.

Wskazówka

Podawaj z makaronem udon lub ramen, według upodobań

ID przepisu: 1022

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

Umyj kapustę pekińską, pokrój dolne części liści na paski szerokości ok. 2 cm, a górną część na paski szerokości ok. 4–5 cm.

Umyj kapustę pak choi, pokrój dolne części liści na 4 równe kawałki, a górną część na kawałki długości ok. 5 cm.

Przygotuj grzyby.

Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 3–4 cm.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej sezamowy (lub olej roślinny) i usmaż mięso. Kiedy wieprzowina zmieni kolor, dodaj kapustę pekińską, kapustę pak choi i grzyby, całość podsmaż.

  1. Dolej 200 ml wody, sake i sos z chili do kimchi Kikkoman, gotuj.

Dodaj tofu i gotuj na średnim ogniu. Dodaj mleko sojowe i pastę gochujang (lub miso), nie doprowadzaj do wrzenia.

Pokrój dymkę w krążki, umyj, dodaj i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.