
33 od 276
Autentyczny japoński ramen z sosem sojowym
W Japonii najpopularniejszymi dodatkami do ramenu są ajitama (jajka na twardo marynowane w słodkim sosie sojowym) i chashu (plastry duszonej wieprzowiny). Z bazą do zupy ramen Kikkoman to tradycyjne japońskie danie może zagościć również na twoim stole!
Słodka przyprawa w stylu Mirin (na bazie fermentowanego ryżu)
Naturalnie warzony sos sojowy
Zupy
Dania główne
Mięso
Kluski
Kuchnia japońska

Całkowity czas:
245 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas marynowania:
180 min.
Czas gotowania:
60 min.
2781 kJ / 665 kcal
Tłuszcz:
24,8 g
Białko:
28,6 g
Węglowodany:
79,8 g
Tłuszcze nasycone:
24,8 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 100 g kapusty
- 120 g kiełków fasoli
- 30 g smażonej cebuli
- 2 jajka marynowane w sosie sojowym (patrz: A)
- 70 g duszonej wieprzowiny w plastrach (patrz: B)
- 200 g makaronu ramen
Na zupę ramen:
- 60 ml bazy do zupy ramen Kikkoman
- 540 ml wody
A - jajka marynowane w sosie sojowym
- 2 jajka na twardo, obrane
- 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1,5 łyżki słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki stołowe wody
B - marynowana wieprzowina
- 500 g wieprzowiny
- 300 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 200 ml wody
- 50 ml słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman
- 20 ml sake lub białego wina
- 20 g cukru
- 1 ząbek czosnku
- 20 g świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Przygotuj jajka marynowane w sosie sojowym. Zagotuj składniki (A) - oprócz jaj - i zdejmij z ognia. Zanurz obrane jajka na twardo i marynuj przez 3 godziny.
- Przygotuj marynowaną wieprzowinę. Gotuj wieprzowinę przez 30 minut. Zmieszaj resztę składników (B). Umieść razem z ugotowaną wieprzowiną w szybkowarze i duś przez 20 minut.
- Kapustę i kiełki fasoli gotuj przez 3-5 minut.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zagotuj ok. 540 ml wody i wymieszaj z 60 ml bazy do zupy ramen Kikkoman.
- Zupę przelej do 2 misek. Makaron odcedź i dodaj do zupy.
- Jajka przekrój na połowy. Pokrój wieprzowinę.
- Do zupy dodaj jajka, pokrojoną wieprzowinę, kapustę, kiełki fasoli i kukurydzę. Posyp smażoną cebulką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
245 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas marynowania:
180 min.
Czas gotowania:
60 min.
2781 kJ / 665 kcal
Tłuszcz:
24,8 g
Białko:
28,6 g
Węglowodany:
79,8 g
Tłuszcze nasycone:
24,8 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 100 g kapusty
- 120 g kiełków fasoli
- 30 g smażonej cebuli
- 2 jajka marynowane w sosie sojowym (patrz: A)
- 70 g duszonej wieprzowiny w plastrach (patrz: B)
- 200 g makaronu ramen
Na zupę ramen:
- 60 ml bazy do zupy ramen Kikkoman
- 540 ml wody
A - jajka marynowane w sosie sojowym
- 2 jajka na twardo, obrane
- 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1,5 łyżki słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki stołowe wody
B - marynowana wieprzowina
- 500 g wieprzowiny
- 300 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 200 ml wody
- 50 ml słodkiej przyprawy w stylu Mirin Kikkoman
- 20 ml sake lub białego wina
- 20 g cukru
- 1 ząbek czosnku
- 20 g świeżego imbiru