Wyszukiwanie
Filtr
Autentyczny japoński ramen z sosem sojowym
Bookmark
33 od 276

Autentyczny japoński ramen z sosem sojowym

W Japonii najpopularniejszymi dodatkami do ramenu są ajitama (jajka na twardo marynowane w słodkim sosie sojowym) i chashu (plastry duszonej wieprzowiny). Z bazą do zupy ramen Kikkoman to tradycyjne japońskie danie może zagościć również na twoim stole!

Autentyczny japoński ramen z sosem sojowym
Całkowity czas: 245 min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas marynowania: 180 min.
Czas gotowania: 60 min.
2781 kJ / 665 kcal
Tłuszcz: 24,8 g
Białko: 28,6 g
Węglowodany: 79,8 g
Tłuszcze nasycone: 24,8 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 g kapusty
  • 120 g kiełków fasoli
  • 30 g smażonej cebuli
  • 2 jajka marynowane w sosie sojowym (patrz: A)
  • 70 g duszonej wieprzowiny w plastrach (patrz: B) 
  • 200 g makaronu ramen

Na zupę ramen:

A - jajka marynowane w sosie sojowym

B - marynowana wieprzowina

Przygotowanie:

  1. Przygotuj jajka marynowane w sosie sojowym. Zagotuj składniki (A) - oprócz jaj - i zdejmij z ognia. Zanurz obrane jajka na twardo i marynuj przez 3 godziny.
  2. Przygotuj marynowaną wieprzowinę. Gotuj wieprzowinę przez 30 minut. Zmieszaj resztę składników (B). Umieść razem z ugotowaną wieprzowiną w szybkowarze i duś przez 20 minut.
  3. Kapustę i kiełki fasoli gotuj przez 3-5 minut.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Zagotuj ok. 540 ml wody i wymieszaj z 60 ml bazy do zupy ramen Kikkoman.
  6. Zupę przelej do 2 misek. Makaron odcedź i dodaj do zupy.
  7. Jajka przekrój na połowy. Pokrój wieprzowinę.
  8. Do zupy dodaj jajka, pokrojoną wieprzowinę, kapustę, kiełki fasoli i kukurydzę. Posyp smażoną cebulką.
Całkowity czas: 245 min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas marynowania: 180 min.
Czas gotowania: 60 min.
2781 kJ / 665 kcal
Tłuszcz: 24,8 g
Białko: 28,6 g
Węglowodany: 79,8 g
Tłuszcze nasycone: 24,8 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 g kapusty
  • 120 g kiełków fasoli
  • 30 g smażonej cebuli
  • 2 jajka marynowane w sosie sojowym (patrz: A)
  • 70 g duszonej wieprzowiny w plastrach (patrz: B) 
  • 200 g makaronu ramen

Na zupę ramen:

A - jajka marynowane w sosie sojowym

B - marynowana wieprzowina