Mostek wołowy z sosem sojowym i przyprawami w stylu Bliskiego Wschodu
Bardzo prosty posiłek dla miłośników wołowiny, dobrze przyprawiona i grillowana wołowina podawana z marynowanym ogórkiem i sosem z dodatkiem Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman i Kikkoman Sucree.
Składniki
Mięso:
Marynowany ogórek:
Sos:
Przygotowanie
Krok 1
300 g mostku wołowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki czosnku w proszku – 2 łyżki cebuli w proszku – 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka goździków w proszku – ¼ łyżeczka ostrej papryki w proszku – 100 g brązowego cukru
Wymieszaj wszystkie przyprawy i sos sojowy Kikkoman, aby uzyskać aromatyczną marynatę. Pokryj mostek wołowy tą marynatą, tak aby całe mięso było nią pokryte. Umieść w szczelnym pojemniku w lodówce na 24 godziny.
Krok 2
Po zamarynowaniu mięsa wyjmij je z lodówki i grilluj w 240-250°C przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy ładnie się zarumieni, szczelnie owiń je w folię aluminiową, zmień temperaturę na 180°C i przenieś na bok grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła. Przykryj pokrywą i gotuj przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i pozostaw je na desce do krojenia przez około 10-15 minut.
Krok 3
1 ogórek – 4 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml) – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 limonka (na sok) – 4 świeżych liści mięty
Pokrój ogórka na cienkie plasterki. Dopraw go przyprawą do sushi, sosem sojowym Kikkoman i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście mięty i pozostaw w lodówce na minimum 20 minut do nawet 3 lub 4 godzin.
Krok 4
4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka soku z limonki – 2 łyżeczki musztardy – 1 garść liści pietruszki
Ubij wszystkie składniki razem, (z wyjątkiem pietruszki) aby uzyskać gładki sos.
Rozwiń mięso z folii, pokrój na plastry, polej uzyskanym sosem i posyp świeżymi liśćmi pietruszki. Zaserwuj danie z marynowanym ogórkiem z kroku 3.
ID przepisu: 1238
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej