Mostek wołowy z sosem sojowym i przyprawami w stylu Bliskiego Wschodu

Czas ogółem 1570 min
10 min Czas przygotowania
120 min Czas gotowania
1440 min Czas marynowania

Bardzo prosty posiłek dla miłośników wołowiny, dobrze przyprawiona i grillowana wołowina podawana z marynowanym ogórkiem i sosem z dodatkiem Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman i Kikkoman Sucree.

Składniki

2 porcj(e/i)

Mięso:

300 g
mostku wołowego
2 łyżki
czosnku granulowanego
2 łyżki
cebuli granulowanej
1 łyżka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki
mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka
mielonej kolendry
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka
goździków mielonych
 ¼ łyżeczka
ostrej papryki w proszku
100 g
brązowego cukru

Marynowany ogórek:

1 
ogórek
1 
limonka (na sok)
4-5 świeżych liści mięty

Sos:

4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
soku z limonki
2 łyżeczki
musztardy
1 garść
liści pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 2238 kJ  /  536 kcal
37 g Tłuszcz
46 g Białko
6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g mostku wołowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki czosnku w proszku – 2 łyżki cebuli w proszku – 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka goździków w proszku –  ¼ łyżeczka ostrej papryki w proszku – 100 g brązowego cukru

Wymieszaj wszystkie przyprawy i sos sojowy Kikkoman, aby uzyskać aromatyczną marynatę. Pokryj mostek wołowy tą marynatą, tak aby całe mięso było nią pokryte. Umieść w szczelnym pojemniku w lodówce na 24 godziny.

Krok 2

Po zamarynowaniu mięsa wyjmij je z lodówki i grilluj w 240-250°C przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy ładnie się zarumieni, szczelnie owiń je w folię aluminiową, zmień temperaturę na 180°C i przenieś na bok grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła. Przykryj pokrywą i gotuj przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i pozostaw je na desce do krojenia przez około 10-15 minut.

Krok 3

1  ogórek – 4 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  limonka (na sok) – 4  świeżych liści mięty

Pokrój ogórka na cienkie plasterki. Dopraw go przyprawą do sushi, sosem sojowym Kikkoman i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście mięty i pozostaw w lodówce na minimum 20 minut do nawet 3 lub 4 godzin.

Krok 4

4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 2 łyżeczki musztardy – 1 garść liści pietruszki

Ubij wszystkie składniki razem, (z wyjątkiem pietruszki) aby uzyskać gładki sos. 

Rozwiń mięso z folii, pokrój na plastry, polej uzyskanym sosem i posyp świeżymi liśćmi pietruszki. Zaserwuj danie z marynowanym ogórkiem z kroku 3.

ID przepisu: 1238

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g mostku wołowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki czosnku w proszku – 2 łyżki cebuli w proszku – 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka goździków w proszku –  ¼ łyżeczka ostrej papryki w proszku – 100 g brązowego cukru

Wymieszaj wszystkie przyprawy i sos sojowy Kikkoman, aby uzyskać aromatyczną marynatę. Pokryj mostek wołowy tą marynatą, tak aby całe mięso było nią pokryte. Umieść w szczelnym pojemniku w lodówce na 24 godziny.

Po zamarynowaniu mięsa wyjmij je z lodówki i grilluj w 240-250°C przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy ładnie się zarumieni, szczelnie owiń je w folię aluminiową, zmień temperaturę na 180°C i przenieś na bok grilla, aby uniknąć bezpośredniego ciepła. Przykryj pokrywą i gotuj przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i pozostaw je na desce do krojenia przez około 10-15 minut.

1  ogórek – 4 łyżki Przyprawa do ryżu do sushi Kikkoman (125ml)2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  limonka (na sok) – 4  świeżych liści mięty

Pokrój ogórka na cienkie plasterki. Dopraw go przyprawą do sushi, sosem sojowym Kikkoman i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście mięty i pozostaw w lodówce na minimum 20 minut do nawet 3 lub 4 godzin.

4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka soku z limonki – 2 łyżeczki musztardy – 1 garść liści pietruszki

Ubij wszystkie składniki razem, (z wyjątkiem pietruszki) aby uzyskać gładki sos. 

Rozwiń mięso z folii, pokrój na plastry, polej uzyskanym sosem i posyp świeżymi liśćmi pietruszki. Zaserwuj danie z marynowanym ogórkiem z kroku 3.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.