Kebab jagnięcy marynowany w sosie sojowym

Czas ogółem 60 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
30 min Czas marynowania

Kebab jagnięcy marynowany w mieszance sosu sojowego, kuminu i kolendry prezentuje bogactwo smaków prosto z Bliskiego Wschodu. Czosnek dodaje głębi aromatu, a oliwa z oliwek zapewnia mięsu niezrównaną delikatność. Tradycja, nowoczesność i kulinarne wyrafinowanie w jednym daniu.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
mała czerwona cebula
4 
ząbki czosnku
 ½ pęczek
natki pietruszki
2 
gałązki świeżej mięty
400 g
mielonej jagnięciny
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
 ½ łyżeczka
mielonego kuminu
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 szczypta
świeżo zmielonego pieprzu

Sos:

 ½ pęczek
kolendry
 ½ pęczek
pietruszki
1 łyżka
soku z cytryny
120 ml
jogurtu greckiego
1 szczypta
pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję) 2717 kJ  /  650 kcal
44 g Tłuszcz
48 g Białko
12 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  mała czerwona cebula – 4  ząbki czosnku –  ½ pęczek natki pietruszki – 2  gałązki świeżej mięty – 400 g mielonej jagnięciny – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka mielonej kolendry –  ½ łyżeczka mielonego kuminu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę i miętę posiekaj. Dodaj wszystko do mięsa. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman, kolendrę, kumin, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki. Możesz je nabić na patyczki do szaszłyków. Odstaw mięso do lodówki na minimum 30 min.

Krok 3

 ½ pęczek kolendry –  ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml jogurtu greckiego – 1 szczypta pieprzu

Przygotuj sos. Bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj kolendrę i pietruszkę z sokiem z cytryny. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i jogurt. Wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Kebaby grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.

Wskazówka:

Danie możesz także podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Danie możesz zaserwować na zgrillowanej tortilli.

ID przepisu: 1231

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1  mała czerwona cebula – 4  ząbki czosnku –  ½ pęczek natki pietruszki – 2  gałązki świeżej mięty – 400 g mielonej jagnięciny – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka mielonej kolendry –  ½ łyżeczka mielonego kuminu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę i miętę posiekaj. Dodaj wszystko do mięsa. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman, kolendrę, kumin, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki. Możesz je nabić na patyczki do szaszłyków. Odstaw mięso do lodówki na minimum 30 min.

 ½ pęczek kolendry –  ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml jogurtu greckiego – 1 szczypta pieprzu

Przygotuj sos. Bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj kolendrę i pietruszkę z sokiem z cytryny. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i jogurt. Wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku.

Kebaby grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.