Kebab jagnięcy marynowany w sosie sojowym
Kebab jagnięcy marynowany w mieszance sosu sojowego, kuminu i kolendry prezentuje bogactwo smaków prosto z Bliskiego Wschodu. Czosnek dodaje głębi aromatu, a oliwa z oliwek zapewnia mięsu niezrównaną delikatność. Tradycja, nowoczesność i kulinarne wyrafinowanie w jednym daniu.
Składniki
Sos:
Przygotowanie
Krok 1
1 mała czerwona cebula – 4 ząbki czosnku – ½ pęczek natki pietruszki – 2 gałązki świeżej mięty – 400 g mielonej jagnięciny – 4 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka mielonego kuminu – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka skórki z cytryny – 1 szczypta szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę i miętę posiekaj. Dodaj wszystko do mięsa. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman, kolendrę, kumin, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki. Możesz je nabić na patyczki do szaszłyków. Odstaw mięso do lodówki na minimum 30 min.
Krok 3
½ pęczek kolendry – ½ pęczek pietruszki – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 120 ml jogurtu greckiego – 1 szczypta pieprzu
Przygotuj sos. Bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj kolendrę i pietruszkę z sokiem z cytryny. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i jogurt. Wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Kebaby grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.
Wskazówka:
Danie możesz także podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Danie możesz zaserwować na zgrillowanej tortilli.
ID przepisu: 1231
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej