Ser Halloumi i bakłażan w stylu yakitori z sosem Kikkoman Sucree
Ser Halloumi i bakłażan w stylu yakitori z sosem Kikkoman Sucree

Ser Halloumi i bakłażan w stylu yakitori z sosem Kikkoman Sucree

5 1 Oceny
Czas ogółem25 min
20 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Japońskie szaszłyki z aromatycznym serem Halloumi i bakłażanem.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ser:

150 g
sera Halloumi
 ¼ 
bakłażana

Sos:

1 łyżeczka
octu ryżowego
1 łyżeczka
soku z limonki
1 
czosnku
1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej
4 łyżeczki
wody

Do podania:

3 szczypty
prażonych nasion sezamu
Wartości odżywcze (na porcję)1317 kJ / 315 kcal
19 gTłuszcz
20 gBiałko
16 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g sera Halloumi –  ¼  bakłażana

Pokrój ser Halloumi i bakłażana na równe kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie nabij szaszłyki, używając wszystkich kawałków sera i bakłażana.

Krok 2

4 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka soku z limonki – 1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 4 łyżeczki wody

Umieść Kikkoman Sucree, sos sojowy Kikkoman, ocet, sok z limonki i starty ząbek czosnku w rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu. 

W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną i wodę. Kiedy sos w rondlu zacznie wrzeć, dodaj mieszankę skrobi i energicznie wymieszaj. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.

Krok 3

3 szczypty prażonych nasion sezamu

Grilluj szaszłyki w 200-220°C przez 3-4 minuty, odwracając je co 20-30 sekund, aby każda strona była równomiernie upieczona.

Polej grillowane yakitori sosem przygotowanym w kroku 2. Podawaj yakitori posypane prażonymi nasionami sezamu.

ID przepisu: 1241

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g sera Halloumi – ¼ bakłażana

Pokrój ser Halloumi i bakłażana na równe kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie nabij szaszłyki, używając wszystkich kawałków sera i bakłażana.

4 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 4 łyżeczki wody

Umieść Kikkoman Sucree, sos sojowy Kikkoman, ocet, sok z limonki i starty ząbek czosnku w rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu. 

W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną i wodę. Kiedy sos w rondlu zacznie wrzeć, dodaj mieszankę skrobi i energicznie wymieszaj. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.

3 szczypty prażonych nasion sezamu

Grilluj szaszłyki w 200-220°C przez 3-4 minuty, odwracając je co 20-30 sekund, aby każda strona była równomiernie upieczona.

Polej grillowane yakitori sosem przygotowanym w kroku 2. Podawaj yakitori posypane prażonymi nasionami sezamu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.