Ser Halloumi i bakłażan w stylu yakitori z sosem Kikkoman Sucree
Japońskie szaszłyki z aromatycznym serem Halloumi i bakłażanem.
Przygotowanie
Krok 1
150 g sera Halloumi – ¼ bakłażana
Pokrój ser Halloumi i bakłażana na równe kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie nabij szaszłyki, używając wszystkich kawałków sera i bakłażana.
Krok 2
4 łyżki Sos do ryżu - słodki Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 4 łyżeczki wody
Umieść Kikkoman Sucree, sos sojowy Kikkoman, ocet, sok z limonki i starty ząbek czosnku w rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną i wodę. Kiedy sos w rondlu zacznie wrzeć, dodaj mieszankę skrobi i energicznie wymieszaj. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia.
Krok 3
3 szczypty prażonych nasion sezamu
Grilluj szaszłyki w 200-220°C przez 3-4 minuty, odwracając je co 20-30 sekund, aby każda strona była równomiernie upieczona.
Polej grillowane yakitori sosem przygotowanym w kroku 2. Podawaj yakitori posypane prażonymi nasionami sezamu.
ID przepisu: 1241
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej