Wieprzowe bulgogi w sałacie

Czas ogółem 90 min
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Bulgogi to klasyczna potrawa z cienko krojonego mięsa w marynacie z dodatkiem jabłka, sosu sojowego i aromatycznych przypraw. Bulgogi z mięsa wieprzowego to przystępna cenowo opcja na lekkie i szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
polędwicy wieprzowej
3 
ząbki czosnku
 ½ 
kwaśnego jabłka
1 kawałek
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
1 
mały pęczek cebuli dymki
1 łyżka
miodu
pieprz do smaku
2 łyżki
prażonego sezamu

Do serwowania:

8 
listków Shiso/pachnotki
8 
listków sałaty masłowej
 ½ pęczek
kolendry
1 
zielonego ogórka
Wartości odżywcze (na porcję) 1329 kJ  /  318 kcal
16 g Tłuszcz
35 g Białko
8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g polędwicy wieprzowej – 3  ząbki czosnku –  ½  kwaśnego jabłka – 1  kawałek imbiru (ok. 3 cm) – 1  mały pęczek cebuli dymki

Mięso pokrój w cienkie plasterki. Pokrój grubo czosnek, jabłko, imbir oraz dymkę.

Krok 2

Czosnek, jabłko, imbir i dymkę wrzuć do malaksera lub blendera. Zmiksuj na gładką masę.

Krok 3

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – pieprz do smaku – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki prażonego sezamu

Do pokrojonego mięsa dodaj zmiksowany sos z kroku 2 oraz pozostałe składniki: Olej sezamowy Kikkoman, miód, pieprz, Sos sojowy Kikkoman i prażony sezam. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc.

Krok 4

8  listków Shiso/pachnotki – 8  listków sałaty masłowej –  ½ pęczek kolendry –  ½  zielonego ogórka

Mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Smaż partiami na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 min z każdej strony.

Podawaj z ziołami, liśćmi sałat i pokrojonym ogórkiem.

Wskazówka:

Danie to możesz także zaserwować z cienko pokrojonymi warzywami, np. czerwoną kapustą czy marchewką.

ID przepisu: 1233

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g polędwicy wieprzowej – 3  ząbki czosnku –  ½  kwaśnego jabłka – 1  kawałek imbiru (ok. 3 cm) – 1  mały pęczek cebuli dymki

Mięso pokrój w cienkie plasterki. Pokrój grubo czosnek, jabłko, imbir oraz dymkę.

Czosnek, jabłko, imbir i dymkę wrzuć do malaksera lub blendera. Zmiksuj na gładką masę.

1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka miodu – pieprz do smaku – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki prażonego sezamu

Do pokrojonego mięsa dodaj zmiksowany sos z kroku 2 oraz pozostałe składniki: Olej sezamowy Kikkoman, miód, pieprz, Sos sojowy Kikkoman i prażony sezam. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc.

8  listków Shiso/pachnotki – 8  listków sałaty masłowej –  ½ pęczek kolendry –  ½  zielonego ogórka

Mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Smaż partiami na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 min z każdej strony.

Podawaj z ziołami, liśćmi sałat i pokrojonym ogórkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.