Wieprzowe bulgogi w sałacie
Bulgogi to klasyczna potrawa z cienko krojonego mięsa w marynacie z dodatkiem jabłka, sosu sojowego i aromatycznych przypraw. Bulgogi z mięsa wieprzowego to przystępna cenowo opcja na lekkie i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki
Do serwowania:
Przygotowanie
Krok 1
300 g polędwicy wieprzowej – 3 ząbki czosnku – ½ kwaśnego jabłka – 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm) – 1 mały pęczek cebuli dymki
Mięso pokrój w cienkie plasterki. Pokrój grubo czosnek, jabłko, imbir oraz dymkę.
Krok 2
Czosnek, jabłko, imbir i dymkę wrzuć do malaksera lub blendera. Zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka miodu – pieprz do smaku – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki prażonego sezamu
Do pokrojonego mięsa dodaj zmiksowany sos z kroku 2 oraz pozostałe składniki: Olej sezamowy Kikkoman, miód, pieprz, Sos sojowy Kikkoman i prażony sezam. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc.
Krok 4
8 listków Shiso/pachnotki – 8 listków sałaty masłowej – ½ pęczek kolendry – ½ zielonego ogórka
Mięso oczyść z nadmiaru marynaty. Smaż partiami na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 min z każdej strony.
Podawaj z ziołami, liśćmi sałat i pokrojonym ogórkiem.
Wskazówka:
Danie to możesz także zaserwować z cienko pokrojonymi warzywami, np. czerwoną kapustą czy marchewką.
ID przepisu: 1233
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej