

Zupa-krem z pieczonych warzyw z ciecierzycą
Ta krzepiąca zupa z warzyw korzeniowych jest gęsta i pożywna – wprost idealna na chłodniejsze miesiące. Fakt, że warzywa najpierw się piecze, sprawia, że zupa zyskuje głębszy, karmelizowany smak.
Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

3 ziemniaki – ½ batata – 2 marchewki – 1 cebula – 1 por – 1 główka czosnku – 2 ½ cm kawałek imbiru – ½ pęczek kolendry – 3 łyżki oliwy – 1 łyżeczka mielonego kuminu
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę. Posiekaj drobno czosnek, imbir i zioła. Ułóż wszystko na blasze do pieczenia, skrop oliwą i posyp kuminem. Piecz 25 minut, aż warzywa się zrumienią.
Krok 2

1 l bulionu warzywnego – 200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – ½ łyżeczka kolorowego pieprzu
Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i passatę. Gotuj 15 min. Zmiksuj na gładką zupę-krem. Dopraw cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman oraz pieprzem.
Krok 3

100 g ugotowanej ciecierzycy – 50 g selera korzeniowego – ½ pęczek kolendry – 2 łyżki kwaśnej śmietany
Gotową zupę podawaj z ugotowaną ciecierzycą, startym na tarce selerem korzeniowym, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.
ID przepisu: 1150
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej