Zupa-krem z pieczonych warzyw z ciecierzycą

Czas ogółem 55 min
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Ta krzepiąca zupa z warzyw korzeniowych jest gęsta i pożywna – wprost idealna na chłodniejsze miesiące. Fakt, że warzywa najpierw się piecze, sprawia, że zupa zyskuje głębszy, karmelizowany smak.

Składniki

3 porcj(e/i)
3 
ziemniaki
 ½ 
batata
2 
marchewki
1 
cebula
1 
por
1 
główka czosnku
2 ½ cm
kawałek imbiru
 ½ pęczek
kolendry
3 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
mielonego kuminu
1 l
bulionu warzywnego
200 ml
passaty pomidorowej
 ½ łyżeczka
kolorowego pieprzu

Dodatkowo:

100 g
ugotowanej ciecierzycy
50 g
selera korzeniowego
 ½ pęczek
kolendry
2 łyżki
kwaśnej śmietany
Wartości odżywcze (na porcję) 1482 kJ  /  354 kcal
15 g Tłuszcz
10 g Białko
43 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3  ziemniaki –  ½  batata – 2  marchewki – 1  cebula – 1  por – 1  główka czosnku – 2 ½ cm kawałek imbiru –  ½ pęczek kolendry – 3 łyżki oliwy – 1 łyżeczka mielonego kuminu

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę. Posiekaj drobno czosnek, imbir i zioła. Ułóż wszystko na blasze do pieczenia, skrop oliwą i posyp kuminem. Piecz 25 minut, aż warzywa się zrumienią.

Krok 2

1 l bulionu warzywnego – 200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżeczka kolorowego pieprzu

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i passatę. Gotuj 15 min. Zmiksuj na gładką zupę-krem. Dopraw cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman oraz pieprzem.

Krok 3

100 g ugotowanej ciecierzycy – 50 g selera korzeniowego –  ½ pęczek kolendry – 2 łyżki kwaśnej śmietany

Gotową zupę podawaj z ugotowaną ciecierzycą, startym na tarce selerem korzeniowym, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

ID przepisu: 1150

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3  ziemniaki –  ½  batata – 2  marchewki – 1  cebula – 1  por – 1  główka czosnku – 2 ½ cm kawałek imbiru –  ½ pęczek kolendry – 3 łyżki oliwy – 1 łyżeczka mielonego kuminu

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę. Posiekaj drobno czosnek, imbir i zioła. Ułóż wszystko na blasze do pieczenia, skrop oliwą i posyp kuminem. Piecz 25 minut, aż warzywa się zrumienią.

1 l bulionu warzywnego – 200 ml passaty pomidorowej – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżeczka kolorowego pieprzu

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i passatę. Gotuj 15 min. Zmiksuj na gładką zupę-krem. Dopraw cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman oraz pieprzem.

100 g ugotowanej ciecierzycy – 50 g selera korzeniowego –  ½ pęczek kolendry – 2 łyżki kwaśnej śmietany

Gotową zupę podawaj z ugotowaną ciecierzycą, startym na tarce selerem korzeniowym, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.