

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącymi ziarnami
Rozkoszuj się słodkim, aksamitnym bogactwem smaku tej kremowej zupy z kukurydzy. Udekorowana chrupiącymi prażonymi ziarnami i porcją słonej bitej śmietany - to crème de la crème wśród jesiennych zup.
Składniki
Prażone ziarna:
Bita śmietana:
Przygotowanie
Krok 1

80 g cebuli – 30 g masła – 200 g mrożonej lub konserwowej kukurydzy – ½ łyżeczka kminu rzymskiego – ½ łyżeczka oregano – ½ łyżeczka suszonego czosnku – ½ łyżeczka suszonego imbiru – 80 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego – 200 ml mleczka kokosowego
Pokrój cebulę i smaż na maśle przez ok. 5 minut, aż się zezłoci. Dodaj kukurydzę i przyprawy i smaż przez ok. 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, bulion i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2

10 g ziaren słonecznika – 10 g pestek dyni – 5 g nasion chia
Praż nasiona na patelni przez ok. 5 minut często mieszając, aż zbrązowieją.
Krok 3

100 ml śmietany 36% (z lodówki) – 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku – 15 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Ubijaj zimną śmietankę, aż zyska odpowiednią konsystencję (czyli stanie się sztywna i nie zmieni położenia, kiedy odwrócisz miskę do góry dnem). Dopraw wędzoną słodką papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Przelej zupę z kroku 1 do dwóch misek. Do każdej miski dodaj po 1 porcji bitej śmietany. Udekoruj prażonymi ziarnami.
Wskazówka:
Do przepisu na zupę możesz dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (smaż razem z cebulą) lub tofu (dodaj pod koniec gotowania).
ID przepisu: 1363
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej