Zupa krem z kukurydzy z chrupiącymi ziarnami
Zupa krem z kukurydzy z chrupiącymi ziarnami

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącymi ziarnami

Czas ogółem55 min
15 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Rozkoszuj się słodkim, aksamitnym bogactwem smaku tej kremowej zupy z kukurydzy. Udekorowana chrupiącymi prażonymi ziarnami i porcją słonej bitej śmietany - to crème de la crème wśród jesiennych zup.

Składniki

2 porcj(e/i)
80 g
cebuli
30 g
masła
200 g
mrożonej lub konserwowej kukurydzy
 ½ łyżeczka
kminu rzymskiego
 ½ łyżeczka
oregano
 ½ łyżeczka
suszonego czosnku
 ½ łyżeczka
suszonego imbiru
400 ml
bulionu warzywnego lub mięsnego
200 ml
mleczka kokosowego

Prażone ziarna:

10 g
ziaren słonecznika
10 g
pestek dyni
5 g
nasion chia

Bita śmietana:

100 ml
śmietany 36%
1 łyżeczka
wędzonej słodkiej papryki w proszku
Wartości odżywcze (na porcję)3784 kJ / 904 kcal
72,8 gTłuszcz
26,2 gBiałko
29,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g cebuli – 30 g masła – 200 g mrożonej lub konserwowej kukurydzy –  ½ łyżeczka kminu rzymskiego –  ½ łyżeczka oregano –  ½ łyżeczka suszonego czosnku –  ½ łyżeczka suszonego imbiru – 80 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego – 200 ml mleczka kokosowego

Pokrój cebulę i smaż na maśle przez ok. 5 minut, aż się zezłoci. Dodaj kukurydzę i przyprawy i smaż przez ok. 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, bulion i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 2

10 g ziaren słonecznika – 10 g pestek dyni – 5 g nasion chia

Praż nasiona na patelni przez ok. 5 minut często mieszając, aż zbrązowieją.

Krok 3

100 ml śmietany 36% (z lodówki) – 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku – 15 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ubijaj zimną śmietankę, aż zyska odpowiednią konsystencję (czyli stanie się sztywna i nie zmieni położenia, kiedy odwrócisz miskę do góry dnem). Dopraw wędzoną słodką papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Przelej zupę z kroku 1 do dwóch misek. Do każdej miski dodaj po 1 porcji bitej śmietany. Udekoruj prażonymi ziarnami.

Wskazówka:

Do przepisu na zupę możesz dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (smaż razem z cebulą) lub tofu (dodaj pod koniec gotowania).

ID przepisu: 1363

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g cebuli – 30 g masła – 200 g mrożonej lub konserwowej kukurydzy – ½ łyżeczka kminu rzymskiego – ½ łyżeczka oregano – ½ łyżeczka suszonego czosnku – ½ łyżeczka suszonego imbiru – 80 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego – 200 ml mleczka kokosowego

Pokrój cebulę i smaż na maśle przez ok. 5 minut, aż się zezłoci. Dodaj kukurydzę i przyprawy i smaż przez ok. 1 minutę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, bulion i mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

10 g ziaren słonecznika – 10 g pestek dyni – 5 g nasion chia

Praż nasiona na patelni przez ok. 5 minut często mieszając, aż zbrązowieją.

100 ml śmietany 36% (z lodówki) – 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku – 15 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Ubijaj zimną śmietankę, aż zyska odpowiednią konsystencję (czyli stanie się sztywna i nie zmieni położenia, kiedy odwrócisz miskę do góry dnem). Dopraw wędzoną słodką papryką i Sosem sojowym Kikkoman. Przelej zupę z kroku 1 do dwóch misek. Do każdej miski dodaj po 1 porcji bitej śmietany. Udekoruj prażonymi ziarnami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.