Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem
Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem

Zupa grzybowa z chrupiącym bekonem i pop-cornem

Czas ogółem30 min
5 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Ta sycąca, łatwa do przyrządzenia zupa grzybowa to prawdziwe „jedzenie na pocieszenie”. Swój nietuzinkowy smak i konsystencję zawdzięcza chrupkiemu bekonowi, prażonej kukurydzy i ziołom. Ostrzejsza nuta chrzanu i papryczek chili w mig rozgrzeje każdego zmarzlucha.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
borowików (opcjonalnie kurek) lub pieczarek
 ½ 
cebuli
2 
ząbki czosnku
30 g
masła
700 ml
bulionu warzywnego
 ¼ łyżeczka
kurkumy
 ¼ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
śmietany
1 łyżeczka
chrzanu

Dodatkowo

50 g
plastrów wędzonego boczku
20 g
popcornu
1 łyżka
świeżej natki pietruszki
1 łyżka
świeżego koperku
1 łyżka
posiekanej papryki jalapeno
Wartości odżywcze (na porcję)1543 kJ / 369 kcal
30,2 gTłuszcz
10,2 gBiałko
16,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki. Usmaż grzyby w rondlu na maśle razem z cebulą i drobno posiekanym czosnki-em. Zalej bulionem, dopraw kurkumą i pieprzem. Gotuj 20 minut. Śmietanę zmieszaj z chrzanem i sosem sojowym Kikkoman. Dodaj do zupy i gotuj 1-2 minuty.

Krok 2

Plastry boczku podsmaż lub zgrilluj, aż staną się złociste i chrupiące.

Krok 3

Zupę podawaj z plastrami boczku, pop-cornem, papryczkami jalapeno oraz pie-truszką i koperkiem.

ID przepisu: 1041

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki. Usmaż grzyby w rondlu na maśle razem z cebulą i drobno posiekanym czosnki-em. Zalej bulionem, dopraw kurkumą i pieprzem. Gotuj 20 minut. Śmietanę zmieszaj z chrzanem i sosem sojowym Kikkoman. Dodaj do zupy i gotuj 1-2 minuty.

Plastry boczku podsmaż lub zgrilluj, aż staną się złociste i chrupiące.

Zupę podawaj z plastrami boczku, pop-cornem, papryczkami jalapeno oraz pie-truszką i koperkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.