Szaszłyki z kurczakiem i cebulą dymką (YAKITORI)

Czas ogółem 20 min
5 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
200 g
kurczaka ze skórą, bez kości (np. udko albo pierś)
1 
cebula dymka

lub:

lub:

2 łyżki
brązowego cukru
2 ½ łyżki
wody mineralnej
 ½ łyżka
oleju roślinnego
 ½ łyżeczka
shichimi (lub chilli)
Wartości odżywcze (na porcję) 501 kJ  /  119 kcal
4,6 g Tłuszcz
11,6 g Białko
7,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój kurczaka na 2,5 cm kawałki. Oczyść i umyj dymkę. Pokrój ją na kawałki o długości około 3 cm.

Krok 2

Na przemian nabijaj kawałki kurczaka i dymki na patyczki. Upewnij się, że wszystkie kawałki kurczaka są skierowane skórą na zewnątrz w tę samą stronę.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki skórą w dół na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.

Krok 4

Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.

Krok 5

Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.

Krok 6

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj brązowy cukier i wodę mineralną na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.

ID przepisu: 247

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój kurczaka na 2,5 cm kawałki. Oczyść i umyj dymkę. Pokrój ją na kawałki o długości około 3 cm.

Na przemian nabijaj kawałki kurczaka i dymki na patyczki. Upewnij się, że wszystkie kawałki kurczaka są skierowane skórą na zewnątrz w tę samą stronę.

Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki skórą w dół na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.

Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.

Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj brązowy cukier i wodę mineralną na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.