

Szaszłyki z kurczakiem i cebulą dymką (YAKITORI)
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój kurczaka na 2,5 cm kawałki. Oczyść i umyj dymkę. Pokrój ją na kawałki o długości około 3 cm.
Krok 2
Na przemian nabijaj kawałki kurczaka i dymki na patyczki. Upewnij się, że wszystkie kawałki kurczaka są skierowane skórą na zewnątrz w tę samą stronę.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki skórą w dół na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
Krok 4
Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
Krok 5
Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.
Krok 6
Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):
Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj brązowy cukier i wodę mineralną na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
Ułóż szaszłyki na talerzu. Posyp shichimi (lub chili) i podawaj.
ID przepisu: 247
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej