Steki azjatyckie
Perfekcyjnie przyrządzony marynowany stek azjatycki z grilla Stek azjatycki perfekcyjnie przyrządzony na grillu z KIKKOMAN. Filet wołowy w azjatyckiej maryncie perfekcyjnie przyrządzony na grillu z Kikkomanem. Sos sojowy Kikkoman optymalnie równoważy ostre smaki.
Przygotowanie
Krok 1
Papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dokładnie oba składniki z sosem sojowym Kikkoman, sherry, miodem i sambal oelek.
Krok 2
Włóż steki do miski i zalej marynatą. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Krok 3
Wyjmij steki z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Grilluj metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przez około 1 ½ minuty. Obróć o 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór na mięsie i grilluj przez kolejne 1 ½ minuty. Odwróć steki na drugą stronę i grilluj w ten sam sposób.
Krok 4
Umieść steki w umiarkowanej strefie pośredniej grilla i smaż je przez 5-10 minut, aby soki mogły ponownie rozpłynąć się w mięsie, nadając mu soczystość i delikatność. Optymalna temperatura wewnątrz mięsa wynosi od 50 do maks. 55°C.
Zrób samodzielnie ognisty sambal oelek:
- Umyj 200 g czerwonej papryczki chili i drobno posiekaj wraz z nasionami. Odłóż 5 pokrojonych papryczek.
- Pozostałe papryczki chilli gotuj w 100 ml wody przez ok. 8 minut, odcedź przez sito i poczekaj, aż odciekną.
- Zmiksuj na papkę z surowymi papryczkami chili, wymieszaj z 1 łyżką oleju i dopraw wszystko sokiem z cytryny, brązowym cukrem, octem z białego wina i solą.
ID przepisu: 959
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej