Soczyste szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki (karaage)

Czas ogółem 45 min
5 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania
10 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
udek z kurczaka bez kości
0,75 łyżka
tartego imbiru
odrobina mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Dip:

100 g
majonezu
10 ml
soku z limonki
Wartości odżywcze (na porcję) 2284.46 kJ  /  546 kcal
39 g Tłuszcz
29 g Białko
16 g Węglowodany

Przygotowanie

Marynatę wymieszać z drobno startym imbirem i włożyć do plastikowego woreczka. Pozbawione kości udka kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsów i również włożyć do woreczka. Delikatnie naciskając woreczek wmasować marynatę w kawałki mięsa. Pozostawić na 30 minut. Następnie wyjąć kawałki kurczaka i osuszyć. Delikatnie obtoczyć mięso w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170° C. Podać w towarzystwie dipu i świeżych plasterków limonki.

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 354

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Marynatę wymieszać z drobno startym imbirem i włożyć do plastikowego woreczka. Pozbawione kości udka kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsów i również włożyć do woreczka. Delikatnie naciskając woreczek wmasować marynatę w kawałki mięsa. Pozostawić na 30 minut. Następnie wyjąć kawałki kurczaka i osuszyć. Delikatnie obtoczyć mięso w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170° C. Podać w towarzystwie dipu i świeżych plasterków limonki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.