Sernik dyniowy z żurawiną, karmelem i orzechami laskowymi

Czas ogółem 90 min
20 min Czas przygotowania
70 min Czas gotowania

Puszysty sernik dyniowy na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek świetnie komponuje się z karmelem. Jego delikatna słona nuta została uzyskana dzięki dodaniu magicznego składnika, jakim jest sos sojowy. Chrupiące orzechy laskowe dodają więcej intensywnego smaku i ciekawej faktury.

Składniki

8 porcj(e/i)

Spód

150 g
ciasteczek pełnoziarnistych
30 g
roztopionego masła
1 łyżeczka
skórki startej z pomarańczy

Nadzienie sernika

100 g
białej czekolady
40 g
masła
700 g
gładkiego twarożku
3 
jajka
150 g
puree z dyni
2 łyżki
suszonej żurawiny

Karmel

100 g
cukru trzcinowego
1 łyżka
masła
200 g
śmietanki 30%

Dodatkowo

100 g
orzechów laskowych
Wartości odżywcze (na porcję) 2775 kJ  /  663 kcal
49 g Tłuszcz
15 g Białko
38 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ciasteczek pełnoziarnistych – 30 g roztopionego masła – 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i skórką z pomarańczy. Mieszankę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Krok 2

100 g białej czekolady – 40 g masła – 700 g gładkiego twarożku – 3  jajka – 150 g puree z dyni

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia. Twaróg zmiksuj z jajkami i puree z dyni. 

Krok 3

2 łyżki suszonej żurawiny

Do twarogu dodaj roztopiona czekoladę z masłem i suszoną żurawinę. Dokładnie połącz składniki i wylej na podpieczony spód. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Krok 4

100 g cukru trzcinowego – 1 łyżka masła – 200 g śmietanki 30% – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozłóż cukier. Podgrzej go na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszaj). Dodaj masło i energicznie mieszaj silikonową trzepaczką. Stopniowo dolewaj śmietankę oraz sos sojowy, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zgęstnieje.

Krok 5

100 g orzechów laskowych

Wystudzony sernik polej karmelem i udekoruj orzechami.

Forma do pieczenia powinna mieć średnicę 18-20 cm.

ID przepisu: 1166

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ciasteczek pełnoziarnistych – 30 g roztopionego masła – 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i skórką z pomarańczy. Mieszankę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

100 g białej czekolady – 40 g masła – 700 g gładkiego twarożku – 3  jajka – 150 g puree z dyni

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia. Twaróg zmiksuj z jajkami i puree z dyni. 

2 łyżki suszonej żurawiny

Do twarogu dodaj roztopiona czekoladę z masłem i suszoną żurawinę. Dokładnie połącz składniki i wylej na podpieczony spód. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

100 g cukru trzcinowego – 1 łyżka masła – 200 g śmietanki 30% – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozłóż cukier. Podgrzej go na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszaj). Dodaj masło i energicznie mieszaj silikonową trzepaczką. Stopniowo dolewaj śmietankę oraz sos sojowy, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zgęstnieje.

100 g orzechów laskowych

Wystudzony sernik polej karmelem i udekoruj orzechami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.