

Sernik dyniowy z żurawiną, karmelem i orzechami laskowymi
Puszysty sernik dyniowy na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek świetnie komponuje się z karmelem. Jego delikatna słona nuta została uzyskana dzięki dodaniu magicznego składnika, jakim jest sos sojowy. Chrupiące orzechy laskowe dodają więcej intensywnego smaku i ciekawej faktury.
Składniki
Spód
Nadzienie sernika
Karmel
Dodatkowo
Przygotowanie
Krok 1

150 g ciasteczek pełnoziarnistych – 30 g roztopionego masła – 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z roztopionym masłem i skórką z pomarańczy. Mieszankę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut, po czym odstaw do wystudzenia.
Krok 2

100 g białej czekolady – 40 g masła – 700 g gładkiego twarożku – 3 jajka – 150 g puree z dyni
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia. Twaróg zmiksuj z jajkami i puree z dyni.
Krok 3

2 łyżki suszonej żurawiny
Do twarogu dodaj roztopiona czekoladę z masłem i suszoną żurawinę. Dokładnie połącz składniki i wylej na podpieczony spód. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 4

100 g cukru trzcinowego – 1 łyżka masła – 200 g śmietanki 30% – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozłóż cukier. Podgrzej go na średnim ogniu, aż się rozpuści (nie mieszaj). Dodaj masło i energicznie mieszaj silikonową trzepaczką. Stopniowo dolewaj śmietankę oraz sos sojowy, cały czas mieszając. Gotuj 2-3 minuty, aż zgęstnieje.
Krok 5

100 g orzechów laskowych
Wystudzony sernik polej karmelem i udekoruj orzechami.
Forma do pieczenia powinna mieć średnicę 18-20 cm.
ID przepisu: 1166
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej