Sałatka z roszponki z selerem naciowym, pomarańczami i dressingiem pesto

Czas ogółem 12 min
10 min Czas przygotowania
2 min Czas gotowania

Rozpływająca się w ustach roszponka, soczysta pomarańcza i chrupiący seler - a wszystko to w jednej, zdrowej, wegetariańskiej sałatce!

Składniki

100 g
roszponki
3 
łodygi selera naciowego
2 
czerwone pomarańcze
1 łyżka
pestek słonecznika

Pesto

1 pęczek
bazylii
60 ml
oliwy
2 łyżki
soku z cytryny
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
nasion słonecznika
1 szczypta
pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję) 2080 kJ  /  497 kcal
37,4 g Tłuszcz
9,8 g Białko
29,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

Krok 2

Bazylię umyj i przełóż do blendera. Dodaj resztę składników na pesto i dokładnie zmiksuj.

Krok 3

Selera pokrój w cienkie plasterki. Pomarańczę podziel na części. Dodaj do roszponki.

Krok 4

Całość wymieszaj z pesto i posyp nasionami słonecznika.

ID przepisu: 1137

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

Bazylię umyj i przełóż do blendera. Dodaj resztę składników na pesto i dokładnie zmiksuj.

Selera pokrój w cienkie plasterki. Pomarańczę podziel na części. Dodaj do roszponki.

Całość wymieszaj z pesto i posyp nasionami słonecznika.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.