

Rustykalna tarta rabarbarowa
Jak smakuje niebo? Karmelizowanym rabarbarem z dodatkiem lodów waniliowych i nutką sojowego karmelu. Zupełnie jak tarta z naszego przepisu!
Przygotowanie
Krok 1

200 g zwykłej mąki – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 żółtko – 40 g cukru – 140 g masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Wymieszaj składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier, masło i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli). Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2

500 g rabarbaru – 150 g cukru – 80 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżka soku z cytryny – 1 laska wanilii
Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki o długości około 6 cm.
Do rondelka wsyp cukier. Wlej wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zamiast mieszać, delikatnie zakręć rondelkiem.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Dodaj do syropu razem z rabarbarem i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 5 minut. Wyjmij kawałki rabarbaru z rondelka i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3

3 gałki lodów waniliowych
Rozwałkuj ciasto. Ułóż rabarbar na środku i zawiń brzegi ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut.
Tartę podawaj z lodami waniliowymi i resztą sosu sojowo-karmelowego.
Wskazówka:
Tarta z tego przepisu doskonale smakuje z rabarbarem, ale tak samo pyszny efekt osiągniesz z truskawkami czy śliwkami, a także mieszanką owoców, na przykład rabarbaru i truskawek.
ID przepisu: 1294
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej