Rustykalna tarta rabarbarowa
Rustykalna tarta rabarbarowa

Rustykalna tarta rabarbarowa

2,5 2 Oceny
Czas ogółem 45 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Jak smakuje niebo? Karmelizowanym rabarbarem z dodatkiem lodów waniliowych i nutką sojowego karmelu. Zupełnie jak tarta z naszego przepisu!

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
zwykłej mąki
 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
1 
żółtko
190 g
cukru
140 g
masła
500 g
rabarbaru
80 ml
wody
1 łyżka
soku z cytryny
1 
laska wanilii
3 
gałki lodów waniliowych
Wartości odżywcze (na porcję)6.263 kJ / 1.497 kcal
72,5 gTłuszcz
18,5 gBiałko
180,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g zwykłej mąki –  ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1  żółtko – 40 g cukru – 140 g masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Wymieszaj składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier, masło i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli). Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

500 g rabarbaru – 150 g cukru – 80 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka soku z cytryny – 1  laska wanilii

Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki o długości około 6 cm.
Do rondelka wsyp cukier. Wlej wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zamiast mieszać, delikatnie zakręć rondelkiem.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Dodaj do syropu razem z rabarbarem i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 5 minut. Wyjmij kawałki rabarbaru z rondelka i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

3  gałki lodów waniliowych

Rozwałkuj ciasto. Ułóż rabarbar na środku i zawiń brzegi ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut.
 
Tartę podawaj z lodami waniliowymi i resztą sosu sojowo-karmelowego.

Wskazówka:

Tarta z tego przepisu doskonale smakuje z rabarbarem, ale tak samo pyszny efekt osiągniesz z truskawkami czy śliwkami, a także mieszanką owoców, na przykład rabarbaru i truskawek.

ID przepisu: 1294

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g zwykłej mąki – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 żółtko – 40 g cukru – 140 g masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Wymieszaj składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier, masło i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli). Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

500 g rabarbaru – 150 g cukru – 80 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżka soku z cytryny – 1 laska wanilii

Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki o długości około 6 cm.
Do rondelka wsyp cukier. Wlej wodę i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zamiast mieszać, delikatnie zakręć rondelkiem.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Dodaj do syropu razem z rabarbarem i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 5 minut. Wyjmij kawałki rabarbaru z rondelka i pozostaw do ostygnięcia.

3 gałki lodów waniliowych

Rozwałkuj ciasto. Ułóż rabarbar na środku i zawiń brzegi ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut.
 
Tartę podawaj z lodami waniliowymi i resztą sosu sojowo-karmelowego.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.