Rozgrzewająca potrawka z krewetkami
Rozgrzewająca potrawka z krewetkami

Rozgrzewająca potrawka z krewetkami

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
6 
różnokolorowych papryk spiczastych (ok. 430 g)
3 
duże ząbki czosnku
2 plasterki
imbiru
3 łyżki
oliwy
1 
masła
1 l
bulionu
8 łyżki
passaty pomidorowej
280 g
mleczka kokosowego (stałej części)
50 g
pora (biała część)
2 ½ cm
papryczki chilli
320 g
krewetek
2 
małe cebule
 ½ łyżeczka
kurkumy
sok z 1 cytryny
3 ½ łyżki
mąki pszennej

Dodatkowo

szczypiorek do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję)1.771 kJ / 423 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Obrać krewetki, dodać do nich 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać, pora pokroić w plastry i razem podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Kiedy będą lekko zarumienione dodać 850 ml bulionu.

Krok 3

Papryki spiczaste pokroić w plastry, dodać do garnka i gotować. Dodać również passatę, 2 łyżki sosu sojowego, mleczko kokosowe, kurkumę, sok z cytryny oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chilli. Gotować do czasu aż papryki zmiękną. W 150 ml bulionu dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, dodać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut (całość powinna nieco zgęstnieć).

Krok 4

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i masło. Podsmażyć krewetki z obu stron.

Krok 5

Potrawkę przelać do talerzy, udekorować krewetkami oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Krok 6

Pour the stew into plates, decorate it with the prawns and chopped chives.

ID przepisu: 977

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obrać krewetki, dodać do nich 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut.

W międzyczasie cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać, pora pokroić w plastry i razem podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Kiedy będą lekko zarumienione dodać 850 ml bulionu.

Papryki spiczaste pokroić w plastry, dodać do garnka i gotować. Dodać również passatę, 2 łyżki sosu sojowego, mleczko kokosowe, kurkumę, sok z cytryny oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chilli. Gotować do czasu aż papryki zmiękną. W 150 ml bulionu dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, dodać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut (całość powinna nieco zgęstnieć).

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i masło. Podsmażyć krewetki z obu stron.

Potrawkę przelać do talerzy, udekorować krewetkami oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Pour the stew into plates, decorate it with the prawns and chopped chives.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.