Rozgrzewająca potrawka z krewetkami

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
6 
różnokolorowych papryk spiczastych (ok. 430 g)
3 
duże ząbki czosnku
2 plasterki
imbiru
3 łyżki
oliwy
1 
masła
1 l
bulionu
8 łyżki
passaty pomidorowej
280 g
mleczka kokosowego (stałej części)
50 g
pora (biała część)
2 ½ cm
papryczki chilli
320 g
krewetek
2 
małe cebule
 ½ łyżeczka
kurkumy
sok z 1 cytryny
3 ½ łyżki
mąki pszennej

Dodatkowo

szczypiorek do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) 1771 kJ  /  423 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Obrać krewetki, dodać do nich 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać, pora pokroić w plastry i razem podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Kiedy będą lekko zarumienione dodać 850 ml bulionu.

Krok 3

Papryki spiczaste pokroić w plastry, dodać do garnka i gotować. Dodać również passatę, 2 łyżki sosu sojowego, mleczko kokosowe, kurkumę, sok z cytryny oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chilli. Gotować do czasu aż papryki zmiękną. W 150 ml bulionu dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, dodać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut (całość powinna nieco zgęstnieć).

Krok 4

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i masło. Podsmażyć krewetki z obu stron.

Krok 5

Potrawkę przelać do talerzy, udekorować krewetkami oraz pokrojonym szczypiorkiem.

ID przepisu: 977

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obrać krewetki, dodać do nich 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut.

W międzyczasie cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać, pora pokroić w plastry i razem podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Kiedy będą lekko zarumienione dodać 850 ml bulionu.

Papryki spiczaste pokroić w plastry, dodać do garnka i gotować. Dodać również passatę, 2 łyżki sosu sojowego, mleczko kokosowe, kurkumę, sok z cytryny oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chilli. Gotować do czasu aż papryki zmiękną. W 150 ml bulionu dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, dodać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut (całość powinna nieco zgęstnieć).

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i masło. Podsmażyć krewetki z obu stron.

Potrawkę przelać do talerzy, udekorować krewetkami oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.