Rozgrzewająca potrawka z krewetkami
Składniki
Dodatkowo
Przygotowanie
Krok 1
Obrać krewetki, dodać do nich 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i pozostawić w lodówce na ok. 20 minut.
Krok 2
W międzyczasie cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać, pora pokroić w plastry i razem podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Kiedy będą lekko zarumienione dodać 850 ml bulionu.
Krok 3
Papryki spiczaste pokroić w plastry, dodać do garnka i gotować. Dodać również passatę, 2 łyżki sosu sojowego, mleczko kokosowe, kurkumę, sok z cytryny oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chilli. Gotować do czasu aż papryki zmiękną. W 150 ml bulionu dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, dodać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut (całość powinna nieco zgęstnieć).
Krok 4
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i masło. Podsmażyć krewetki z obu stron.
Krok 5
Potrawkę przelać do talerzy, udekorować krewetkami oraz pokrojonym szczypiorkiem.
ID przepisu: 977
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej