Pomarańczowe ciasto odwrócone
Delikatne, pomarańczowe ciasto z jabłkami i orzechami pekan pieczonymi na spodzie z dodatkiem słodko-słonej mieszanki z miodu, sosu sojowego i skórki z pomarańczy. Dzięki temu odwróconemu ciastu, dodatki karmelizują się i rozpływają w ustach.
Przygotowanie
Krok 1
2 jabłka – 80 g orzechów pekan – 3 łyżki miodu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 pomarańcza (do starcia skórki)
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłka pokrój w półplasterki. Orzechy pekan wymieszaj z miodem, sosem sojowym i skórką z pomarańczy. Wraz z jabłkami ułóż je na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy ok. 18 cm).
Krok 2
150 g mąki pszennej – 70 g mąki owsianej – 50 g cukru trzcinowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ łyżeczka sody – 150 ml soku z pomarańczy – 50 g śmietany 18% – 90 ml oleju rzepakowego – 1 jajko
W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej płynne. Zmiksuj je ze sobą i powstałym ciastem zalej owoce oraz orzechy. Piecz 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Krok 3
Ciasto ostudź na kratce, po czym zdejmij boki formy i przełóż ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie odklej papier ze spodem formy do pieczenia.
Wskazówka:
Śmietanę mona zastąpić jogurtem greckim lub 50 ml soku pomarańczowego.
ID przepisu: 1165
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej