Pomarańczowe ciasto odwrócone

Czas ogółem 50 min
10 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Delikatne, pomarańczowe ciasto z jabłkami i orzechami pekan pieczonymi na spodzie z dodatkiem słodko-słonej mieszanki z miodu, sosu sojowego i skórki z pomarańczy. Dzięki temu odwróconemu ciastu, dodatki karmelizują się i rozpływają w ustach.

Składniki

8 porcj(e/i)
2 
jabłka
80 g
orzechów pekan
3 łyżki
miodu
1 
pomarańcza (do starcia skórki)
150 g
mąki pszennej
70 g
mąki owsianej
50 g
cukru trzcinowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka
sody
150 ml
soku z pomarańczy
50 g
śmietany 18%
90 ml
oleju rzepakowego
1 
jajko
Wartości odżywcze (na porcję) 1699 kJ  /  406 kcal
22 g Tłuszcz
7 g Białko
45 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  jabłka – 80 g orzechów pekan – 3 łyżki miodu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  pomarańcza (do starcia skórki)

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłka pokrój w półplasterki. Orzechy pekan wymieszaj z miodem, sosem sojowym i skórką z pomarańczy. Wraz z jabłkami ułóż je na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy ok. 18 cm).

Krok 2

150 g mąki pszennej – 70 g mąki owsianej – 50 g cukru trzcinowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia –  ½ łyżeczka sody – 150 ml soku z pomarańczy – 50 g śmietany 18% – 90 ml oleju rzepakowego – 1  jajko

W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej płynne. Zmiksuj je ze sobą i powstałym ciastem zalej owoce oraz orzechy. Piecz 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Krok 3

Ciasto ostudź na kratce, po czym zdejmij boki formy i przełóż ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie odklej papier ze spodem formy do pieczenia.

Wskazówka:

Śmietanę mona zastąpić jogurtem greckim lub 50 ml soku pomarańczowego.

ID przepisu: 1165

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2  jabłka – 80 g orzechów pekan – 3 łyżki miodu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  pomarańcza (do starcia skórki)

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłka pokrój w półplasterki. Orzechy pekan wymieszaj z miodem, sosem sojowym i skórką z pomarańczy. Wraz z jabłkami ułóż je na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy ok. 18 cm).

150 g mąki pszennej – 70 g mąki owsianej – 50 g cukru trzcinowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia –  ½ łyżeczka sody – 150 ml soku z pomarańczy – 50 g śmietany 18% – 90 ml oleju rzepakowego – 1  jajko

W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej płynne. Zmiksuj je ze sobą i powstałym ciastem zalej owoce oraz orzechy. Piecz 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Ciasto ostudź na kratce, po czym zdejmij boki formy i przełóż ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie odklej papier ze spodem formy do pieczenia.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.