Najprostszy sorbet mango z dwóch składników
Najprostszy sorbet mango z dwóch składników

Najprostszy sorbet mango z dwóch składników

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Bez użycia maszyny do lodów, ten sorbet mango jest łatwy do przygotowania i bardzo orzeźwiający. Dojrzałe aromatyczne mango, zblendowane z mirinem Kikkoman, podawane zmrożone z kawałkami mango zamarynowanymi w słodkim mirinie.

Składniki

4 porcj(e/i)
Wartości odżywcze (na porcję)543 kJ / 127 kcal
0,7 gBiałko
30,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Mirin doprowadź do wrzenia w 100 ml wody, gotuj przez około 5 minut do konsystencji syropu i pozostaw do ostygnięcia. 

Krok 2

Obierz mango, wyjmij pestkę i pokrój miąższ w półplasterki. Pokrój ¼ miąższu mango w kosteczkę i wymieszaj z 1 łyżką mirinu.

Krok 3

Wymieszaj pozostałe mango z syropem z mirinu i zblenduj.

Krok 4

Włóż pulpę mango do płytkiego naczynia i włóż do zamrażarki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc. W tym czasie raz po raz przemieszaj masę. Można również zmrozić masę w maszynie do lodów.

Krok 5

Umyj miętę i osusz. 

Krok 6

Po delikatnym rozmrożeniu nałóż sorbet, udekoruj marynowanymi kawałkami mango i miętą i podawaj.

Wskazówka

Zamiast mango można użyć papai lub kiwi.

Podawaj sorbet w kieliszkach do koktajli z winem musującym lub prosecco.

ID przepisu: 1034

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Mirin doprowadź do wrzenia w 100 ml wody, gotuj przez około 5 minut do konsystencji syropu i pozostaw do ostygnięcia. 

Obierz mango, wyjmij pestkę i pokrój miąższ w półplasterki. Pokrój ¼ miąższu mango w kosteczkę i wymieszaj z 1 łyżką mirinu.

Wymieszaj pozostałe mango z syropem z mirinu i zblenduj.

Włóż pulpę mango do płytkiego naczynia i włóż do zamrażarki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc. W tym czasie raz po raz przemieszaj masę. Można również zmrozić masę w maszynie do lodów.

Umyj miętę i osusz. 

Po delikatnym rozmrożeniu nałóż sorbet, udekoruj marynowanymi kawałkami mango i miętą i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.