Najprostszy sorbet mango z dwóch składników
Bez użycia maszyny do lodów, ten sorbet mango jest łatwy do przygotowania i bardzo orzeźwiający. Dojrzałe aromatyczne mango, zblendowane z mirinem Kikkoman, podawane zmrożone z kawałkami mango zamarynowanymi w słodkim mirinie.
Przygotowanie
Krok 1
Mirin doprowadź do wrzenia w 100 ml wody, gotuj przez około 5 minut do konsystencji syropu i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Obierz mango, wyjmij pestkę i pokrój miąższ w półplasterki. Pokrój ¼ miąższu mango w kosteczkę i wymieszaj z 1 łyżką mirinu.
Krok 3
Wymieszaj pozostałe mango z syropem z mirinu i zblenduj.
Krok 4
Włóż pulpę mango do płytkiego naczynia i włóż do zamrażarki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc. W tym czasie raz po raz przemieszaj masę. Można również zmrozić masę w maszynie do lodów.
Krok 5
Umyj miętę i osusz.
Krok 6
Po delikatnym rozmrożeniu nałóż sorbet, udekoruj marynowanymi kawałkami mango i miętą i podawaj.
Wskazówka
Zamiast mango można użyć papai lub kiwi.
Podawaj sorbet w kieliszkach do koktajli z winem musującym lub prosecco.
ID przepisu: 1034
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej