Krokiety Z Tofu I Warzyw

Składniki

4 porcj(e/i)
400 g
Tofu
30 g
Marchew
2 kawałki
Grzyby shiitake
5 kawałki
Fasolka szparagowa
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1 
Jajko
1 ½ łyżki
Mąka ziemniaczana
Musztarda

Przygotowanie

Krok 1

Umieść mała deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny. W ten sposób usuniesz nadmiar wody z tofu.

Krok 2

Pokrój marchew i fasolkę w słupki o długości ok. 3 cm, zblanszuj i podgotuj. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.

Krok 3

Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut). Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.

Krok 4

Podawaj z musztardą i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli.

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 307

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umieść mała deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny. W ten sposób usuniesz nadmiar wody z tofu.

Pokrój marchew i fasolkę w słupki o długości ok. 3 cm, zblanszuj i podgotuj. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.

Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut). Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.

Podawaj z musztardą i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.