Grillowane gruszki z gorgonzolą i orzechami laskowymi
Grillowane gruszki z gorgonzolą i orzechami laskowymi

Grillowane gruszki z gorgonzolą i orzechami laskowymi

Czas ogółem17 min
10 minCzas przygotowania
7 minCzas gotowania

To wegetariańskie danie łączy w sobie słodycz grillowanych gruszek z wyrazistością gorgonzoli, chrupiącymi prażonymi orzechami laskowymi i delikatnymi kwiatowymi nutami dressingu z kwiatów bzu. Będzie idealne jako przystawka lub lekkie danie główne dla dwóch osób.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
dojrzałe gruszki, przekrojone na pół i wydrążone
15 ml
oliwy z oliwek
50 g
gorgonzoli, pokruszonej
25 g
orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
10 g
świeżych liści mięty
2 łyżki
syropu z kwiatów czarnego bzu
1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka
białego octu winnego
 ¼ łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)1088 kJ / 260 kcal
17 gTłuszcz
6 gBiałko
22 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin – 1 łyżka białego octu winnego – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

W małej misce wymieszaj syrop z kwiatów bzu, oliwę, biały ocet winny i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

2  dojrzałe gruszki, przekrojone na pół i wydrążone – 15 ml oliwy z oliwek – 50 g gorgonzoli, pokruszonej – 25 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych – 10 g świeżych liści mięty

Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury. Lekko posmaruj połówki gruszek oliwą z oliwek. Grilluj gruszki przeciętą stroną do dołu przez 3-4 minuty, aż na miąższu pojawią się ślady rusztu, a gruszki lekko zmiękną. Odwróć i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
Ułóż grillowane połówki gruszek na talerzu i posyp każdą połówkę pokruszoną gorgonzolą i prażonymi orzechami laskowymi. Skrop obficie dressingiem z kwiatów bzu i udekoruj świeżymi listkami mięty.

Wskazówka

ID przepisu: 1452

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin – 1 łyżka białego octu winnego – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

W małej misce wymieszaj syrop z kwiatów bzu, oliwę, biały ocet winny i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2 dojrzałe gruszki, przekrojone na pół i wydrążone – 15 ml oliwy z oliwek – 50 g gorgonzoli, pokruszonej – 25 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych – 10 g świeżych liści mięty

Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury. Lekko posmaruj połówki gruszek oliwą z oliwek. Grilluj gruszki przeciętą stroną do dołu przez 3-4 minuty, aż na miąższu pojawią się ślady rusztu, a gruszki lekko zmiękną. Odwróć i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
Ułóż grillowane połówki gruszek na talerzu i posyp każdą połówkę pokruszoną gorgonzolą i prażonymi orzechami laskowymi. Skrop obficie dressingiem z kwiatów bzu i udekoruj świeżymi listkami mięty.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.