

Grillowane gruszki z gorgonzolą i orzechami laskowymi
To wegetariańskie danie łączy w sobie słodycz grillowanych gruszek z wyrazistością gorgonzoli, chrupiącymi prażonymi orzechami laskowymi i delikatnymi kwiatowymi nutami dressingu z kwiatów bzu. Będzie idealne jako przystawka lub lekkie danie główne dla dwóch osób.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin – 1 łyżka białego octu winnego – 1 łyżka Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman – ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
W małej misce wymieszaj syrop z kwiatów bzu, oliwę, biały ocet winny i Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 2

2 dojrzałe gruszki, przekrojone na pół i wydrążone – 15 ml oliwy z oliwek – 50 g gorgonzoli, pokruszonej – 25 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych – 10 g świeżych liści mięty
Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury. Lekko posmaruj połówki gruszek oliwą z oliwek. Grilluj gruszki przeciętą stroną do dołu przez 3-4 minuty, aż na miąższu pojawią się ślady rusztu, a gruszki lekko zmiękną. Odwróć i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
Ułóż grillowane połówki gruszek na talerzu i posyp każdą połówkę pokruszoną gorgonzolą i prażonymi orzechami laskowymi. Skrop obficie dressingiem z kwiatów bzu i udekoruj świeżymi listkami mięty.
Wskazówka
ID przepisu: 1452
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej