Cynamonki z gruszką i orzechami włoskimi
Cynamonki z gruszką i orzechami włoskimi

Cynamonki z gruszką i orzechami włoskimi

Czas ogółem120 min
15 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania
80 minCzas odpoczywania

Klasyka jesiennych wypieków, czyli cynamonki wzbogacone o chrupiące orzechy włoskie, soczyste gruszki i dodający całości umami sos sojowy. Taka bogata wersja zachwyci każdego miłośnika tych pachnących wypieków.

Składniki

9 porcj(e/i)

Ciasto:

420 g
mąki pszennej
7 g
suszonych drożdży
20 g
cukru trzcinowego
2 
jajka
180 ml
maślanki
125 ml
oleju rzepakowego

Nadzienie:

40 g
masła
40 g
cukru trzcinowego
1 
pomarańcza (do starcia skórki)
1 łyżka
cynamonu

Dodatkowo:

2 
gruszki
50 g
orzechów włoskich
2 łyżki
konfitury morelowej
Wartości odżywcze (na porcję)1812 kJ / 433 kcal
23 gTłuszcz
9,5 gBiałko
47 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

420 g mąki pszennej – 7 g suszonych drozdzy – 20 g cukru trzcinowego – 2  jajka – 180 ml maślanki – 125 ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym. Połącz wszystkie składniki, wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.

Krok 2

40 g masła – 40 g cukru trzcinowego – 1  pomarańcza (do starcia skórki) – 1 łyżka cynamonu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Masło na nadzienie roztop i wymieszaj z cukrem, cynamonem i sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

2  gruszki – 50 g orzechów włoskich

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w duży prostokąt. Posmaruj cynamonowym nadzieniem, posyp orzechami i pokrojoną w kostkę gruszką, zwiń jak roladę i delikatnie zlep. Za pomocą ostrego noża pokrój w plastry o grubości około 3 cm.

Krok 4

2 łyżki konfitury morelowej

Roladki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu posmaruj konfiturą morelową.

ID przepisu: 1164

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

420 g mąki pszennej – 7 g suszonych drozdzy – 20 g cukru trzcinowego – 2 jajka – 180 ml maślanki – 125 ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym. Połącz wszystkie składniki, wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.

40 g masła – 40 g cukru trzcinowego – 1 pomarańcza (do starcia skórki) – 1 łyżka cynamonu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Masło na nadzienie roztop i wymieszaj z cukrem, cynamonem i sosem sojowym Kikkoman.

2 gruszki – 50 g orzechów włoskich

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w duży prostokąt. Posmaruj cynamonowym nadzieniem, posyp orzechami i pokrojoną w kostkę gruszką, zwiń jak roladę i delikatnie zlep. Za pomocą ostrego noża pokrój w plastry o grubości około 3 cm.

2 łyżki konfitury morelowej

Roladki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu posmaruj konfiturą morelową.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.