

Cynamonki z gruszką i orzechami włoskimi
Klasyka jesiennych wypieków, czyli cynamonki wzbogacone o chrupiące orzechy włoskie, soczyste gruszki i dodający całości umami sos sojowy. Taka bogata wersja zachwyci każdego miłośnika tych pachnących wypieków.
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

420 g mąki pszennej – 7 g suszonych drozdzy – 20 g cukru trzcinowego – 2 jajka – 180 ml maślanki – 125 ml oleju rzepakowego
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym. Połącz wszystkie składniki, wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż podwoi objętość.
Krok 2

40 g masła – 40 g cukru trzcinowego – 1 pomarańcza (do starcia skórki) – 1 łyżka cynamonu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Masło na nadzienie roztop i wymieszaj z cukrem, cynamonem i sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3

2 gruszki – 50 g orzechów włoskich
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w duży prostokąt. Posmaruj cynamonowym nadzieniem, posyp orzechami i pokrojoną w kostkę gruszką, zwiń jak roladę i delikatnie zlep. Za pomocą ostrego noża pokrój w plastry o grubości około 3 cm.
Krok 4

2 łyżki konfitury morelowej
Roladki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu posmaruj konfiturą morelową.
ID przepisu: 1164
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej