Chutney z melona i gruszek

Czas ogółem 120 min
120 min Czas przygotowania

Składniki

8 porcj(e/i)
1 kg
Gruszki
1 kg
Melon
1 kg
Cebula
1 
Papryczka chilli
 ½ kg
Cukier
500 ml
Ocet winny
Wartości odżywcze (na porcję) 352 kJ  /  84 kcal
0,2 g Tłuszcz
1 g Białko
20,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Oczyścić owoce, usunąć pestki i gniazda nasienne. Pokroić gruszki i cebulę w drobną kostkę, melona w grubszą kostkę. Pokroić bardzo drobno papryczkę chili.

Krok 2

Dodać warzywa do garnka wraz z cukrem, octem i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. godziny), w razie potrzeby dolewać odrobinę wody (gdy za dużo jej wyparuje).

Krok 3

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Krok 4

Serwuj jako dodatek do serów i wędlin, mięs i ryb z grilla, dip do przekąsek i snacków oraz jako gotowe smarowidło na kanapki.

ID przepisu: 469

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Oczyścić owoce, usunąć pestki i gniazda nasienne. Pokroić gruszki i cebulę w drobną kostkę, melona w grubszą kostkę. Pokroić bardzo drobno papryczkę chili.

Dodać warzywa do garnka wraz z cukrem, octem i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. godziny), w razie potrzeby dolewać odrobinę wody (gdy za dużo jej wyparuje).

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Serwuj jako dodatek do serów i wędlin, mięs i ryb z grilla, dip do przekąsek i snacków oraz jako gotowe smarowidło na kanapki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.