Chutney z melona i gruszek
Chutney z melona i gruszek

Chutney z melona i gruszek

Czas ogółem120 min
120 minCzas przygotowania

Składniki

8 porcj(e/i)
1 kg
Gruszki
1 kg
Melon
1 kg
Cebula
1 
Papryczka chilli
 ½ kg
Cukier
500 ml
Ocet winny
Wartości odżywcze (na porcję)352 kJ / 84 kcal
0,2 gTłuszcz
1 gBiałko
20,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Oczyścić owoce, usunąć pestki i gniazda nasienne. Pokroić gruszki i cebulę w drobną kostkę, melona w grubszą kostkę. Pokroić bardzo drobno papryczkę chili.

Krok 2

Dodać warzywa do garnka wraz z cukrem, octem i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. godziny), w razie potrzeby dolewać odrobinę wody (gdy za dużo jej wyparuje).

Krok 3

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Krok 4

Serwuj jako dodatek do serów i wędlin, mięs i ryb z grilla, dip do przekąsek i snacków oraz jako gotowe smarowidło na kanapki.

ID przepisu: 469

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Oczyścić owoce, usunąć pestki i gniazda nasienne. Pokroić gruszki i cebulę w drobną kostkę, melona w grubszą kostkę. Pokroić bardzo drobno papryczkę chili.

Dodać warzywa do garnka wraz z cukrem, octem i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. godziny), w razie potrzeby dolewać odrobinę wody (gdy za dużo jej wyparuje).

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Serwuj jako dodatek do serów i wędlin, mięs i ryb z grilla, dip do przekąsek i snacków oraz jako gotowe smarowidło na kanapki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.