Chutney z melona i gruszek
Przygotowanie
Krok 1
Oczyścić owoce, usunąć pestki i gniazda nasienne. Pokroić gruszki i cebulę w drobną kostkę, melona w grubszą kostkę. Pokroić bardzo drobno papryczkę chili.
Krok 2
Dodać warzywa do garnka wraz z cukrem, octem i sosem sojowym. Gotować wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie (ok. godziny), w razie potrzeby dolewać odrobinę wody (gdy za dużo jej wyparuje).
Krok 3
Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.
Krok 4
Serwuj jako dodatek do serów i wędlin, mięs i ryb z grilla, dip do przekąsek i snacków oraz jako gotowe smarowidło na kanapki.
ID przepisu: 469
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej