Chrupiące cząstki jabłka w tempurze z dipem matcha
Chrupiące cząstki jabłka w tempurze z dipem matcha

Chrupiące cząstki jabłka w tempurze z dipem matcha

5 2 Oceny
Czas ogółem20 min
10 minCzas gotowania
10 minCzas przygotowania

Poczuj magię jesieni zaklętą w smaku smażonych jabłek w tempurze, pachnących cynamonem i pełnych słodko-pikantnych aromatów. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, jabłka w tempurze doskonale komponują się z aksamitnym dipem matcha.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ciasto:

150 g
mąki tempura
150 ml
wody gazowanej

Sos:

100 g
jogurtu naturalnego
100 g
śmietany 18%
1 łyżeczka
herbaty matcha
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
esencji waniliowej
1 łyżka
miodu

Dodatkowo:

2 
jabłka
1 łyżeczka
cynamonu
1 szczypta
kardamonu
300 ml
oleju do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję)2675 kJ / 639 kcal
37,4 gTłuszcz
14 gBiałko
60,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g mąki tempura – 150 ml wody gazowanej – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

100 g jogurtu naturalnego – 100 g śmietany 18% – 1 łyżeczka herbaty matcha – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka esencji waniliowej – 1 łyżka miodu

Składniki na sos dokładnie wymieszaj.

Krok 3

2  jabłka – 1 łyżeczka cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 300 ml oleju do smażenia

Jabłka obierz, pokrój na 8 kawałków i posyp przyprawami. Obtocz je w przygotowanym cieście i smaż na gorącym oleju przez 3-5 minut, aż się zezłocą. Podawaj z dipem matcha w osobnej misce.

Wskazówka:

Zamiast jabłek możesz użyć innych owoców, na przykład gruszek.

ID przepisu: 1375

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g mąki tempura – 150 ml wody gazowanej – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw.

100 g jogurtu naturalnego – 100 g śmietany 18% – 1 łyżeczka herbaty matcha – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka esencji waniliowej – 1 łyżka miodu

Składniki na sos dokładnie wymieszaj.

2 jabłka – 1 łyżeczka cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 300 ml oleju do smażenia

Jabłka obierz, pokrój na 8 kawałków i posyp przyprawami. Obtocz je w przygotowanym cieście i smaż na gorącym oleju przez 3-5 minut, aż się zezłocą. Podawaj z dipem matcha w osobnej misce.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.