Chrupiące cząstki jabłka w tempurze z dipem matcha
Poczuj magię jesieni zaklętą w smaku smażonych jabłek w tempurze, pachnących cynamonem i pełnych słodko-pikantnych aromatów. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, jabłka w tempurze doskonale komponują się z aksamitnym dipem matcha.
Przygotowanie
Krok 1
150 g mąki tempura – 150 ml wody gazowanej – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 2
100 g jogurtu naturalnego – 100 g śmietany 18% – 1 łyżeczka herbaty matcha – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka esencji waniliowej – 1 łyżka miodu
Składniki na sos dokładnie wymieszaj.
Krok 3
2 jabłka – 1 łyżeczka cynamonu – 1 szczypta kardamonu – 300 ml oleju do smażenia
Jabłka obierz, pokrój na 8 kawałków i posyp przyprawami. Obtocz je w przygotowanym cieście i smaż na gorącym oleju przez 3-5 minut, aż się zezłocą. Podawaj z dipem matcha w osobnej misce.
Wskazówka:
Zamiast jabłek możesz użyć innych owoców, na przykład gruszek.
ID przepisu: 1375
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej