Buraczane jajka faszerowane
Buraczane jajka faszerowane

Buraczane jajka faszerowane

Czas ogółem90 min
90 minCzas przygotowania

Różowe jajka będą wspaniałym urozmaiceniem tradycyjnych jajek faszerowanych. Jeśli chcesz by ich kolor był bardziej intensywny, pozostaw je w buraczanej marynacie nieco dłużej.

Składniki

4 porcj(e/i)
350 g
buraków
 ½ l
wody
1 łyżeczka
soli
2 
liście laurowe
3 
ziarna ziela angielskiego
4 
ziarna pieprzu
2 łyżki
cukru
4 łyżki
octu winnego lub jabłkowego
3 łyżki
majonezu
2 łyżki
musztardy (np. francuskiej)
100 g
zielonego groszku
6 
jajek
Kiełki rzodkiewki
Wartości odżywcze (na porcję)5292 kJ / 1264 kcal
93,5 gTłuszcz
51,9 gBiałko
54,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz i gotować do czasu aż będą miękkie. Dodać cukier oraz ocet. Dokładnie wymieszać i wystudzić.

Krok 2

W międzyczasie jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

Krok 3

Buraki wyjąć z garnka, a do wywaru buraczanego dodać obrane jajka. Pozostawić na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie jajka przekroić na pół i wydrążyć.

Krok 5

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 6

Do żółtek dodać majonez, musztardę i Ponzu. Dokładnie wymieszać. 3 łyżki masy zblendować z zielonym groszkiem 

Krok 7

Przekrojone jajka nadziewać obydwiema masami.

Krok 8

Udekorować kiełkami.

ID przepisu: 965

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz i gotować do czasu aż będą miękkie. Dodać cukier oraz ocet. Dokładnie wymieszać i wystudzić.

W międzyczasie jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

Buraki wyjąć z garnka, a do wywaru buraczanego dodać obrane jajka. Pozostawić na godzinę.

Po tym czasie jajka przekroić na pół i wydrążyć.

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Do żółtek dodać majonez, musztardę i Ponzu. Dokładnie wymieszać. 3 łyżki masy zblendować z zielonym groszkiem 

Przekrojone jajka nadziewać obydwiema masami.

Udekorować kiełkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.