Buraczane jajka faszerowane
Buraczane jajka faszerowane

Buraczane jajka faszerowane

Czas ogółem 1 godz. 30 min
1 godz. 30 min Czas przygotowania

Różowe jajka będą wspaniałym urozmaiceniem tradycyjnych jajek faszerowanych. Jeśli chcesz by ich kolor był bardziej intensywny, pozostaw je w buraczanej marynacie nieco dłużej.

Składniki

4 porcj(e/i)
350 g
buraków
 ½ l
wody
1 łyżeczka
soli
2 
liście laurowe
3 
ziarna ziela angielskiego
4 
ziarna pieprzu
2 łyżki
cukru
4 łyżki
octu winnego lub jabłkowego
3 łyżki
majonezu
2 łyżki
musztardy (np. francuskiej)
100 g
zielonego groszku
6 
jajek
Kiełki rzodkiewki
Wartości odżywcze (na porcję)5.292 kJ / 1.264 kcal
93,5 gTłuszcz
51,9 gBiałko
54,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz i gotować do czasu aż będą miękkie. Dodać cukier oraz ocet. Dokładnie wymieszać i wystudzić.

Krok 2

W międzyczasie jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

Krok 3

Buraki wyjąć z garnka, a do wywaru buraczanego dodać obrane jajka. Pozostawić na godzinę.

Krok 4

Po tym czasie jajka przekroić na pół i wydrążyć.

Krok 5

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Krok 6

Do żółtek dodać majonez, musztardę i Ponzu. Dokładnie wymieszać. 3 łyżki masy zblendować z zielonym groszkiem 

Krok 7

Przekrojone jajka nadziewać obydwiema masami.

Krok 8

Udekorować kiełkami.

ID przepisu: 965

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz i gotować do czasu aż będą miękkie. Dodać cukier oraz ocet. Dokładnie wymieszać i wystudzić.

W międzyczasie jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

Buraki wyjąć z garnka, a do wywaru buraczanego dodać obrane jajka. Pozostawić na godzinę.

Po tym czasie jajka przekroić na pół i wydrążyć.

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Do żółtek dodać majonez, musztardę i Ponzu. Dokładnie wymieszać. 3 łyżki masy zblendować z zielonym groszkiem 

Przekrojone jajka nadziewać obydwiema masami.

Udekorować kiełkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.