Brzoskwinie nadziewane kozim serem
Brzoskwinie nadziewane kozim serem

Brzoskwinie nadziewane kozim serem

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Owoce z grilla to prawdziwe delicje - i to nie tylko w roli deseru. W towarzystwie wyrazistego w smaku sera oraz orzeszków piniowych są świetnym pomysłem na przekąskę lub dodatek do innych dań z grilla.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
brzoskwinie (najlepiej twarde)
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 
gałązka świeżego rozmarynu
80 ml
soku jabłkowego
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
soku z cytryny
70 g
koziego sera
40 g
orzechów włoskich
2 łyżki
orzeszków piniowych

Salad:

2 garście
rukoli
1 
mała czerwona cebula
 ½ 
zielonego ogórka
kilka listków świeżej bazylii
1 garść
świeżej mięty
Wartości odżywcze (na porcję)2960 kJ / 707 kcal
54 gTłuszcz
24 gBiałko
48 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Brzoskwinie przekrój na połowy.

Krok 2

Posmaruj brzoskwinie sosem Teriyaki BBQ oraz oliwą.

Krok 3

Zagotuj w rondelku pozostały sos Teriyaki BBQ z sokiem jabłkowym i odrobiną świeżego rozmarynu.

Krok 4

Brzoskwinie ułóż na rozgrzanym ruszcie przecięciem do dołu. Grilluj, aż owoce się skarmelizują i powstaną na nich ślady od rusztu.

Krok 5

Obróć owoce na drugą stronę.

Krok 6

Na każdą połówkę brzoskwini nałóż trochę pokruszonego sera. Dodaj pokruszone orzechy włoskie oraz piniowe. Polej miodem. Grilluj kolejne 5 min.

Krok 7

Pokrój cebulę w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z rukolą i nałóż na talerz. Na wierzchu ułóż brzoskwinie. Całość skrop sosem Teriyaki BBQ. Podawaj ze świeżymi ziołami.

ID przepisu: 1121

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Brzoskwinie przekrój na połowy.

Posmaruj brzoskwinie sosem Teriyaki BBQ oraz oliwą.

Zagotuj w rondelku pozostały sos Teriyaki BBQ z sokiem jabłkowym i odrobiną świeżego rozmarynu.

Brzoskwinie ułóż na rozgrzanym ruszcie przecięciem do dołu. Grilluj, aż owoce się skarmelizują i powstaną na nich ślady od rusztu.

Obróć owoce na drugą stronę.

Na każdą połówkę brzoskwini nałóż trochę pokruszonego sera. Dodaj pokruszone orzechy włoskie oraz piniowe. Polej miodem. Grilluj kolejne 5 min.

Pokrój cebulę w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z rukolą i nałóż na talerz. Na wierzchu ułóż brzoskwinie. Całość skrop sosem Teriyaki BBQ. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.