

Bezy z kremem z kasztanów jadalnych
Słodycz chrupiącej bezy przełamana kremowym słono-słodkim musem z kasztanów jadalnych, wyrazistym, dzięki dodatkowi naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman. Do tego chrupiące orzechy. Takie połączenie smakuje jak niebo!
Składniki
Bezy:
Krem z kasztanów:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

4 białka jaj – 200 g cukru drobnego – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 szczypta soli
Białka jaj umieść w misie miksera. Ubij na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżeczce cukru. Kiedy piana będzie ubita i cukier rozpuszczony, dodaj sok z cytryny i skrobię. Miksuj krótko do połączenia składników.
Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj gniazdka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i od razu zmniejsz temperaturę do 100 st. C. Piecz bezy przez 1 godzinę.
Krok 2

400 g nieugotowanych kasztanów jadalnych – 40 ml rumu – 1 laska wanilii – 400 ml mleka – 2 łyżki cukru pudru – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Kasztany natnij na krzyż ostrym nożem. Zalej wrzącą wodą i gotuj 20 minut. Wyjmij kasztany, ostudź i obierz.
Obrane kasztany włóż z powrotem do garnuszka. Zalej mlekiem, dodaj łyżkę cukru pudru, ziarenka laski wanilii i gotuj do miękkości. Przełóż do miksera, dodaj rum, sos sojowy i zmiksuj na gładki krem.
Krok 3

250 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka cukru pudru – 10 g czekolady mlecznej, startej – 2 łyżki posiekanych orzechów pekan
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
Na środek każdej bezy nałóż po łyżce kremu kasztanowego, na to nałóż bitą śmietanę, posyp startą czekoladą i posiekanymi orzechami
Wskazówka:
Możesz użyć ugotowanych kasztanów gotowych do użycia, zakupionych w sklepie.
ID przepisu: 1167
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej