Bezy z kremem z kasztanów jadalnych

Czas ogółem 90 min
30 min Czas przygotowania
60 min Czas gotowania

Słodycz chrupiącej bezy przełamana kremowym słono-słodkim musem z kasztanów jadalnych, wyrazistym, dzięki dodatkowi naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman. Do tego chrupiące orzechy. Takie połączenie smakuje jak niebo!

Składniki

6 porcj(e/i)

Bezy:

4 
białka jaj
200 g
cukru drobnego
1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 szczypta
soli

Krem z kasztanów:

400 g
nieugotowanych kasztanów jadalnych
40 ml
rumu
1 
laska wanilii
400 ml
mleka
2 łyżki
cukru pudru

Dodatkowo:

250 ml
śmietanki 36%
1 łyżeczka
cukru pudru
10 g
czekolady mlecznej, startej
2 łyżki
posiekanych orzechów pekan
Wartości odżywcze (na porcję) 2812 kJ  /  672 kcal
19 g Tłuszcz
9 g Białko
60 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  białka jaj – 200 g cukru drobnego – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 szczypta soli

Białka jaj umieść w misie miksera. Ubij na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżeczce cukru. Kiedy piana będzie ubita i cukier rozpuszczony, dodaj sok z cytryny i skrobię. Miksuj krótko do połączenia składników.

Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj gniazdka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i od razu zmniejsz temperaturę do 100 st. C. Piecz bezy przez 1 godzinę.

Krok 2

400 g nieugotowanych kasztanów jadalnych – 40 ml rumu – 1  laska wanilii – 400 ml mleka – 2 łyżki cukru pudru – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kasztany natnij na krzyż ostrym nożem. Zalej wrzącą wodą i gotuj 20 minut. Wyjmij kasztany, ostudź i obierz.

Obrane kasztany włóż z powrotem do garnuszka. Zalej mlekiem, dodaj łyżkę cukru pudru, ziarenka laski wanilii i gotuj do miękkości.  Przełóż do miksera, dodaj rum, sos sojowy i zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

250 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka cukru pudru – 10 g czekolady mlecznej, startej – 2 łyżki posiekanych orzechów pekan

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. 

Na środek każdej bezy nałóż po łyżce kremu kasztanowego, na to nałóż bitą śmietanę, posyp startą czekoladą i posiekanymi orzechami

Wskazówka:

Możesz użyć ugotowanych kasztanów gotowych do użycia, zakupionych w sklepie.

ID przepisu: 1167

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4  białka jaj – 200 g cukru drobnego – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 szczypta soli

Białka jaj umieść w misie miksera. Ubij na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżeczce cukru. Kiedy piana będzie ubita i cukier rozpuszczony, dodaj sok z cytryny i skrobię. Miksuj krótko do połączenia składników.

Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj gniazdka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i od razu zmniejsz temperaturę do 100 st. C. Piecz bezy przez 1 godzinę.

400 g nieugotowanych kasztanów jadalnych – 40 ml rumu – 1  laska wanilii – 400 ml mleka – 2 łyżki cukru pudru – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Kasztany natnij na krzyż ostrym nożem. Zalej wrzącą wodą i gotuj 20 minut. Wyjmij kasztany, ostudź i obierz.

Obrane kasztany włóż z powrotem do garnuszka. Zalej mlekiem, dodaj łyżkę cukru pudru, ziarenka laski wanilii i gotuj do miękkości.  Przełóż do miksera, dodaj rum, sos sojowy i zmiksuj na gładki krem.

250 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka cukru pudru – 10 g czekolady mlecznej, startej – 2 łyżki posiekanych orzechów pekan

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. 

Na środek każdej bezy nałóż po łyżce kremu kasztanowego, na to nałóż bitą śmietanę, posyp startą czekoladą i posiekanymi orzechami

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.