Zdrowe jedzenie – prosto z ziemi!

21. września 2023

Odkryj na nowo warzywa korzeniowe i przekonaj się, czemu są nieziemskie!

 

Z gruntu smaczne

Zdrowe, różnorodne i po prostu pyszne!

Warzywa korzeniowe to najnowszy hit kuchni europejskiej! Mimo że na pierwszy rzut oka mogą nie wyglądać apetycznie, są dużo zdrowsze niż niejedno piękniejsze warzywo! Wybierz się z nami w podróż do korzeni i poznaj podziemny świat, na który składa się dużo więcej niż tylko marchew, ziemniaki i rzepa.
 
Warzywa korzeniowe to te, które częściowo rosną pod ziemią i mają bulwy lub cebulki. Jednymi z najpopularniejszych warzyw korzeniowych są ziemniaki i marchew, które w Europie uprawia się od stuleci. Swoje powodzenie zawdzięczają pysznemu smakowi, całorocznej dostępności i rozsądnej cenie. Co ciekawe, marchewką i ziemniakami pożywiano się już w epoce kamiennej. To się nazywa być ponadczasowym! 
Źródła historyczne potwierdzają też ponad wszelką wątpliwość, że warzywa korzeniowe były jednym z głównych źródeł pożywienia w średniowieczu. Nie do końca jednak przypominały wtedy warzywa, które znamy dzisiaj: ich smak pozbawiony był słodyczy, a one same miały o wiele mniej składników odżywczych. Również ich kolory nie były tak intensywne i soczyste. Jeszcze w czasach naszych dziadków marchewka znana była jako „żółta rzepa”. Dopiero w latach 60. XX wieku zaczęto uprawiać taką marchew, jaką zajadamy się współcześnie.

Zdrowi trendsetterzy w kuchni

Czy wiesz, jak smakuje pasternak albo korzeń pietruszki? Wyglądają prawie tak samo, ale na wyglądzie podobieństwa się kończą. Pietruszka, jak sama nazwa wskazuje, ma mocno pietruszkowy smak, podczas gdy pasternak ma orzechowy, pikantny aromat. Ale dlaczego to właśnie pasternak zrobił się teraz taki modny? To zasługa coraz większej popularności kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a także tego, że pasternak jest świetnym zamiennikiem ziemniaków - ma mniej węglowodanów i znacznie więcej składników odżywczych.
“Szparagami północy” z kolei nazywa się czarną salsefię. To niedoceniane wciąż warzywo korzeniowe warto lepiej poznać. Czarna selsefia jest bogata w inulinę, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrową florę jelitową, a także ma niską kaloryczność i nie “zapycha” żołądka. Można ją gotować, smażyć, grillować, a nawet jeść na surowo. W ostatnich latach “szparagi północy” stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie: od zup i gulaszów, poprzez dodatek do dania głównego, aż po zapiekane potrawy. Koniecznie skuś się kiedyś na risotto z salsefią!
 
Kolejnym warzywem korzeniowym, które święci obecnie triumfy, jest batat! Bogaty w błonnik, witaminy i minerały, stanowi zdrowy składnik każdego posiłku. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów: upiec, ugotować, zgrillować czy usmażyć na głębokim tłuszczu. Idealnie sprawdza się jako składnik zup, sałatek, jako dodatek do dania głównego, a nawet jako danie główne - jest bowiem doskonałym źródłem dobrych węglowodanów. Tym, co czyni słodkie ziemniaki tak wyjątkowymi, jest - jak sama nazwa wskazuje - ich naturalnie słodki smak, który sprawia, że dosładzanie potraw staje się zbędne. 
 
Przejdźmy teraz do warzywa korzeniowego, które powoli i zasłużenie zyskuje coraz większą popularność: karczocha jerozolimskiego!
Znany również jako topinambur, karczoch jerozolimski pochodzi – niespodzianka! - z Ameryki Północnej. Ma bulwiasty, nieregularny kształt i szorstką, brązową skórkę. Wnętrze topinamburu jest z kolei białe, chrupiące i ma słodki, orzechowy smak. To warzywo korzeniowe ma nad innymi jedną ogromną przewagą - reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest wskazane jako składnik diety dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.
 
Ponadto topinambur jest bogaty w błonnik i różne witaminy. Zdrowe i świadome odżywianie jest teraz na topie, dlatego karczoch jerozolimski występuje nawet jako zamiennik chipsów czy prażynek ziemniaczanych.

Bulwy da się lubić!

Kto by pomyślał, że warzywa korzeniowe mogą być tak fascynujące? Jeśli masz ochotę na naprawdę zdrowy i pożywny posiłek, koniecznie sprawdź nasze nowe przepisy z chrupiącami bulwami w roli głównej - łatwe w przygotowaniu i pełne smaku!

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.