Kuskus z grillowanymi warzywami i burratą
Ta pyszna wegetariańska potrawa z kuskusem jest również bardzo pożywna, dzięki czemu świetnie nada się na danie główne. Zgodnie z przepisem warzywa korzeniowe najpierw się piecze, a następnie marynuje w sosie cytrynowo-miętowym. Gotowe danie podaje się z kremową burratą. Prawdziwa eksplozja smaków i aromatów!
Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
100 g kaszy kuskus – 1 ogórek – 1 duży pomidor
Kaszę kuskus wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę i dodaj do kuskusu. Wymieszaj.
Krok 2
200 g małych marchewek – 200 g topinamburu – 200 g buraków – 100 g rzepy – 1 czerwona cebula – ½ główki czosnku – 1 łyżka oliwy
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia wraz z połową główki czosnku. Skrop wszystko łyżką oliwy. Piecz ok. 30 minut, aż warzywa staną się miękkie i przyrumienione.
Krok 3
5 łyżki oliwy – ½ cytryny (sok) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka miodu – 80 g posiekanej mięty
W dużej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, miodem i posiekaną miętą. Rozgnieć widelcem upieczony czosnek. Warzywa i czosnek przełóż do miski z marynatą. Odstaw do zamarynowania na 10 minut.
Krok 4
120 g burraty – ½ owocu granatu – ½ pęczek natki pietruszki
Na talerzu rozłóż burratę. Nałóż na burratę kuskus oraz zamarynowane warzywa. Polej resztą marynaty. Udekoruj granatem i natką pietruszki.
Zazwyczaj żywność marynuje się przed pieczeniem, ale w tym przepisie marynatę stosuje się już po upieczeniu. Marynata wsiąka w upieczone warzywa, nadając im bardziej wyrazisty smak.
ID przepisu: 1152
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej