Kuskus z grillowanymi warzywami i burratą

Czas ogółem 50 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
10 min Czas marynowania

Ta pyszna wegetariańska potrawa z kuskusem jest również bardzo pożywna, dzięki czemu świetnie nada się na danie główne. Zgodnie z przepisem warzywa korzeniowe najpierw się piecze, a następnie marynuje w sosie cytrynowo-miętowym. Gotowe danie podaje się z kremową burratą. Prawdziwa eksplozja smaków i aromatów!

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
kaszy kuskus
1 
ogórek
1 
duży pomidor
200 g
małych marchewek
200 g
topinamburu
200 g
buraków
100 g
rzepy
1 
czerwona cebula
 ½ 
główki czosnku
6 łyżki
oliwy
 ½ 
cytryny (sok)
 ½ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
miodu
80 g
posiekanej mięty

Dodatkowo:

120 g
burraty
 ½ 
owocu granatu
 ½ pęczek
natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 4061 kJ  /  917 kcal
46 g Tłuszcz
23 g Białko
100 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g kaszy kuskus – 1  ogórek – 1  duży pomidor

Kaszę kuskus wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę i dodaj do kuskusu. Wymieszaj.

Krok 2

200 g małych marchewek – 200 g topinamburu – 200 g buraków – 100 g rzepy – 1  czerwona cebula –  ½  główki czosnku – 1 łyżka oliwy

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia wraz z połową główki czosnku. Skrop wszystko łyżką oliwy. Piecz ok. 30 minut, aż warzywa staną się miękkie i przyrumienione.

Krok 3

5 łyżki oliwy –  ½  cytryny (sok) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka miodu – 80 g posiekanej mięty

W dużej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, miodem i posiekaną miętą. Rozgnieć widelcem upieczony czosnek. Warzywa i czosnek przełóż do miski z marynatą. Odstaw do zamarynowania na 10 minut.

Krok 4

120 g burraty –  ½  owocu granatu –  ½ pęczek natki pietruszki

Na talerzu rozłóż burratę. Nałóż na burratę kuskus oraz zamarynowane warzywa. Polej resztą marynaty. Udekoruj granatem i natką pietruszki.

Zazwyczaj żywność marynuje się przed pieczeniem, ale w tym przepisie marynatę stosuje się już po upieczeniu. Marynata wsiąka w upieczone warzywa, nadając im bardziej wyrazisty smak.

ID przepisu: 1152

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g kaszy kuskus – 1  ogórek – 1  duży pomidor

Kaszę kuskus wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę i dodaj do kuskusu. Wymieszaj.

200 g małych marchewek – 200 g topinamburu – 200 g buraków – 100 g rzepy – 1  czerwona cebula –  ½  główki czosnku – 1 łyżka oliwy

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia wraz z połową główki czosnku. Skrop wszystko łyżką oliwy. Piecz ok. 30 minut, aż warzywa staną się miękkie i przyrumienione.

5 łyżki oliwy –  ½  cytryny (sok) – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka miodu – 80 g posiekanej mięty

W dużej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, miodem i posiekaną miętą. Rozgnieć widelcem upieczony czosnek. Warzywa i czosnek przełóż do miski z marynatą. Odstaw do zamarynowania na 10 minut.

120 g burraty –  ½  owocu granatu –  ½ pęczek natki pietruszki

Na talerzu rozłóż burratę. Nałóż na burratę kuskus oraz zamarynowane warzywa. Polej resztą marynaty. Udekoruj granatem i natką pietruszki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.