Proste torty sushi do zrobienia w domu
22. sierpnia 2023

Forma do tortu zamiast maty do sushi
Podstawowym składnikiem każdego tortu sushi jest oczywiście ryż do sushi. Jedyne, czego będziesz jeszcze potrzebować, to kilka pysznych dodatków i rodzajów nadzienia. Możesz użyć krewetek, grzybów shiitake, pieczeni wołowej, awokado, ogórka lub edamame. Uwolnij swoją pomysłowość i skorzystaj ze składników, które trzymasz w lodówce lub spiżarni. Sezam i rzeżucha świetnie sprawdzą się w roli ozdoby. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman to z kolei obowiązkowy dodatek na koniec, który doda wyjątkowego smaku umami twojemu tortowi sushi. Składniki układa się warstwa po warstwie - bez konieczności używania maty do sushi! Przed przystąpieniem do robienia tortu sushi dobrze jest wyłożyć formę do tortu folią spożywczą, aby łatwiej było go potem „obrócić”.
Proste triki na doskonały tort sushi
Im lepszy ryż, tym lepszy tort sushi. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji ryżu do sushi jest bardzo ważne podczas przygotowywania tortu. Złotą regułą jest użycie około siedmiu filiżanek ugotowanego ryżu na formę do tortu o średnicy 20 cm. Japoński ryż o krótkich, okrągłych ziarnach jest najlepszą odmianą, ponieważ ma lepką konsystencję, która zapobiega rozpadaniu się tortu sushi. Jeśli nie masz takiego ryżu, możesz zastąpić go ryżem do risotto. Ryż do sushi najlepiej gotować w specjalnym urządzeniu do gotowania ryżu. Ale nie przejmuj się, jeśli takiego nie masz - możesz także ugotować ryż w zwykłym garnku. Obejrzyj nasz film, aby poznać porady ekspertów dotyczące przygotowania idealnego ryżu do sushi.
Torty sushi to dzieła sztuki kulinarnej, które aż szkoda zjadać

Składniki na torty sushi są specjalnie dobrane i połączone. To sprawia, że różne smaki pozostają w doskonałej harmonii, a gotowe torty sushi to małe dzieła sztuki! Mogą wyglądać na skomplikowane i wyrafinowane, ale w rzeczywistości są niezwykle łatwe do zrobienia. Krewetki, kawior i pasta wasabi to popularne składniki maki, nigiri i innych klasycznych odmian sushi. Połącz je z groszkiem cukrowym, awokado i grzybami shiitake, aby stworzyć tort sushi, który wygląda równie profesjonalnie, jak tradycyjne ciasto z piekarnika. Podawaj z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman w roli przyprawy lub dipu.
Tort sushi z rostbefem i awokado: gotowy do sfotografowania w zaledwie 25 minut

Ten tort sushi przygotowuje się w prostokątnej, a nie okrągłej formie. Delikatną pieczeń wołową, intensywne awokado i świeżą jajecznicę układa się warstwami naprzemian z ryżem do sushi w bardzo prosty sposób, a następnie posypuje pomidorkami koktajlowymi. To świetne danie do przygotowania razem z dziećmi, również dlatego, że robi się je ze składników, które maluchy lubią. Na koniec dobrze jest użyć sosu Teriyaki BBQ z miodem, który wspaniale wydobędzie smak pieczeni wołowej. To efektowne danie podaje się z małą miseczką naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman do maczania.
Wegetariański tort sushi w formie muffinek

Ten przepis na tort sushi od Kikkomana obejmuje pięć różnych wariantów. Ich wspólną cechą jest to, że wszystkie są wegetariańskie. Na małe muffinki sushi składają się ogórek, rzodkiew, papryka, czerwona soczewica i edamame lub grzyby shiitake, awokado i pomidorki koktajlowe - a także ryż do sushi i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jako przyprawa lub dip. Czego jeszcze potrzebujesz? Kilku foremek na muffinki - silikonowych lub papierowych - oraz innych składników, których akurat masz ochotę użyć!