Kulinarna podróż po świecie - kuchnia Tex-Mex

22. August 2023

Ci, którzy byli kiedyś w Teksasie, dobrze wiedzą, że Teksańczycy są wręcz uzależnieni od kuchni Tex-Mex! Na początku nazwę tę nosiła tylko linia kolejowa łącząca Teksas z Meksykiem, ale termin „Tex-Mex” szybko przyjął się również w dziedzinie kulinariów - Teksańczycy chętnie inspirowali się bowiem stylem gotowania zza swojej południowo-zachodniej granicy. Z biegiem czasu Tex-Mex awansował do miana odrębnej kuchni fusion, która ma wiele kulturowych odmian na całym świecie.

Ale jakie właściwie dania oferuje kuchnia Tex-Mex i czym różnią się one od dań kuchni meksykańskiej? Zaglądamy za kulisy! Znamienne jest to, że wiele meksykańskich restauracji serwuje dania kuchni teksańsko-meksykańskiej – również w Ameryce! To dobrze pokazuje, jak granice na mapie zacierają się, kiedy mowa o jedzeniu. Tex-Mex jest dzisiaj niezwykle popularnym i zróżnicowanym stylem gotowania, który zdecydowanie przestał być uważany za typowy dla klasy robotniczej.

Co kojarzy ci się z nazwą Tex-Mex? Nachos, enchiladas, quesadillas? Bingo! Natomiast to, co odróżnia Tex-Mex od kuchni meksykańskiej, to składniki. Weźmy za przykład ziarna słodkiej kukurydzy i żółty ser, które często pojawiają się w przepisach Tex-Mex, podczas gdy w Meksyku popularne są raczej małe kolby kukurydzy i biały ser. Wołowina to ulubione mięso w kuchni Tex-Mex, a ulubionym mięsem Meksykanów jest kurczak. Na to, że wiele potraw ma tę samą nazwę, ale przyrządza się je z różnych składników, wpływ mieli między innymi nowi osadnicy, którzy przybyli do Teksasu z Europy ponad dwieście lat temu i przywieźli ze sobą przepisy na łagodne w smaku dania typowe dla Starego Kontynentu. Kuchnia meksykańska, której początki sięgają kilku tysięcy lat wstecz, jest dużo pikantniejsza i zdecydowanie nie nadaje się dla osób o wrażliwym podniebieniu! Tak się składa, że na tę jej cechę również złożyły się wpływy różnych kultur z całego świata. Niesamowite, prawda?

Jeśli kochasz kuchnię Tex-Mex tak samo jak my, koniecznie wypróbuj nasze nowe przepisy!

Wykreowaliśmy pomysły na dania, które łączą kuchnię Tex-Mex z popularnymi i dostępnymi składnikami. Wszystkie przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu - idealne, żeby stworzyć nietuzinkowe przekąski na następne domowe przyjęcie.

Niezależnie od tego, czy używasz naszego sosu ponzu, teriyaki, kimchi czy naturalnie warzonego sosu sojowego - pokażemy ci, jak z łatwością dodać potrawom Tex-Mex jeszcze więcej smaku dzięki sosom Kikkoman. Baw się dobrze!

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.