

Churrosy z sosem czekoladowym
Churrosy to obłędnie pyszne, podłużne „pączki” smażone na głębokim tłuszczu, oprószone cukrem cynamonowym i maczane w gęstym sosie czekoladowym.
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj churrosy. Na patelnię do smażenia sauté wlej wodę. Dodaj masło, 25 g cukru, ½ łyżeczki cynamonu i sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się roztopi, a woda zagotuje. Dodaj mąkę i podgrzewaj przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Dodaj jajko i mieszaj, aż połączy się z resztą składników. Napełnij ciastem szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki.
Krok 2
Rozgrzej olej do 170°C w dużym rondlu lub frytkownicy. Wyciśnij paski ciasta o długości 5-6 cm. Smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące.
Krok 3
Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu i 100 g cukru. Oprósz gorące churrosy.
Krok 4
Przygotuj sos. Do małego rondelka dodaj masło, śmietankę kremówkę i posiekaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i rozpuści w śmietance. Dopraw sosem sojowym Kikkoman. Podawaj z churrososami.
Tip
Porcja churrosów z przepisu jest całkiem spora, ale trudno przygotować mniejszą. Możesz wycisnąć ze szprycy całe ciasto i je zamrozić. Później będziesz po prostu smażyć tyle ciasta, ile churrosów chcesz zjeść. Coś słodkiego na ząb w zaledwie kilka minut! Oprócz sosu czekoladowego, churrosy możesz podawać z lodami waniliowymi.
ID przepisu: 1059
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej