Czekolada i orzech – prawdziwa eksplozja smaku

24. Oktober 2023

Czas na słodkie czary-mary!

Czekolada i orzech – boski duet dla każdego łasucha

Nadeszła jesień, a wraz z nią pora na umoszczenie się na sofie i obejrzenie całego sezonu serialu na raz. To także czas na dogadzanie sobie, dlatego my skupimy się na deserach! Niewiele jest miejsc na świecie, których mieszkańcy tak bardzo upodobali sobie orzechowe, czekoladowe przysmaki, jak Europa. Desery są integralną częścią kultury i tradycji wielu europejskich krajów - od Belgii, krainy czekolady, po Francję, słynącą z pysznych ciast czekoladowych i sufletów. Szczególnie uwielbiane jest połączenie czekolady i orzechów. Dzisiaj pokażemy, jak wiele twarzy ma ten duet!

Orzechy laskowe i czekolada są dla siebie stworzone

Nie bez powodu najczęściej występują razem. Od aksamitnej gładkości musu po dekadencką słodycz pralin – orzechy laskowe nadają niepowtarzalny, ziemisty aromat i delikatną chrupkość niezliczonym czekoladowym przysmakom. Włochy to miejsce narodzin dwóch światowej sławy słodkości: „Gianduja”, kremowej pasty, którą można jeść zarówno w formie kremu do smarowania, jak i czekoladek, oraz „Baci”, czekoladowo-orzechowych pralin skrywających cały orzech laskowy. Pyszne szwajcarskie „Nusstörtli”, małe tartaletki z czekoladą i orzechami laskowymi, to też już klasyka. Z kolei w Niemczech za absolutną rozkosz dla podniebienia uchodzą „Nussecken”, czyli ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą.

Migdały i czekolada to kolejne niebiańskie połączenie smaków

Subtelna słodycz z nutką goryczy i przyjemna chrupkość dają temu duetowi szczególne miejsce w europejskiej kulturze deserowej. Wiele krajów ma własną wersję ciasta czekoladowo-migdałowego. Migdały dodają elegancji i wyrafinowania każdemu deserowi. Włoskie „Cantuccini”, przepyszne ciasteczka migdałowe oblane czekoladą, cieszą się dużą popularnością również poza granicami tego kraju.

Orzechy włoskie to prawdziwa bomba odżywcza dla zdrowia!

Mają też zupełnie inny smak niż orzechy laskowe i migdały - maślany i bogaty. Szczególnie często spotyka się je w deserach takich jak Baklava, która składa się z warstw ciasta francuskiego i słodkiego syropu. Popularnym składnikiem Baklavy są również pistacje, które przeżywają w ostatnich latach prawdziwy renesans popularności. To dowód, że kultura deserowa w Europie stale się rozwija! Będąc we Włoszech, nie przegap okazji na skosztowanie lodów pistacjowych - i to koniecznie w zestawie z gałką lodów czekoladowych!

Ale kiedy mowa o deserach, nic nie przebije połączenia czekolady i kasztanów

Czy to w postaci soczystego ciasta czekoladowego, pralin czy musu, kasztany dodają szczególnego akcentu smakowego wszystkim słodyczom. Od francuskiego deseru Mont Blanc po włoskie ciasto Castagnaccio - duet kasztanów i czekolady występuje w wersji dla każdego.

Jak widzisz, ekscytujących pomysłów na desery jest całe mnóstwo! Ale możesz zastanawiać się, gdzie tu miejsce dla Kikkomana? Wierz lub nie, ale sos sojowy i czekolada to połączenie nie mające sobie równych. Takiej porcji umami nie wolno przegapić! Przygotowaliśmy zatem kilka orzechowo-czekoladowych przepisów, dzięki którym przytulna jesień stanie się jeszcze słodsza. Kto wie, może znajdziesz wśród nich swój nowy, ulubiony przepis.

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.