Muffinki z kremem pistacjowym

Czas ogółem 40 min
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Dodanie naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman do waniliowych muffinek przenosi ich smak na nowy poziom. Kiedy jeszcze dodamy do tego przepyszny krem i pistacje, powstaje niezwykły deser.

Składniki

8 porcj(e/i)

Muffinki:

300 g
mąki pszennej
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka
sody oczyszczonej
150 g
cukru
2 
jajka
125 ml
oleju
200 ml
mleka
1 łyżka
ekstrakt waniliowy

Krem pistacjowy:

200 g
pasty pistacjowej
50 g
białej czekolady
125 ml
śmietany 36%
50 g
mascarpone

Dodatkowo:

1 łyżka
posiekanych pistacji
Wartości odżywcze (na porcję) 1184 kJ  /  283 kcal
20,2 g Tłuszcz
5,4 g Białko
36,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g mąki pszennej – 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia –  ½ łyżeczka sody oczyszczonej – 150 g cukru – 2  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman125 ml oleju – 200 ml mleka – 1 łyżka esencji waniliowej

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszaj razem w misce. W drugiej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej, mleko i esencję waniliową. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.

Krok 2

Ciasto przelej do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. Ostudź.

Krok 3

50 g białej czekolady – 125 ml śmietany 36%

Do garnuszka wlej śmietankę i wsyp posiekaną czekoladę. Podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Ostudź.

Krok 4

200 g pasty pistacjowej – 50 g mascarpone

W misie miksera umieść pastę pistacjową, mascarpone oraz wystudzoną śmietankę z czekoladą. Ubij na puszystą masę.

Krok 5

1 łyżka posiekanych pistacji

Powstałym kremem pistacjowym udekoruj muffinki i posyp prażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi.

ID przepisu: 1163

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g mąki pszennej – 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia –  ½ łyżeczka sody oczyszczonej – 150 g cukru – 2  jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman125 ml oleju – 200 ml mleka – 1 łyżka esencji waniliowej

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszaj razem w misce. W drugiej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej, mleko i esencję waniliową. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.

Ciasto przelej do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. Ostudź.

50 g białej czekolady – 125 ml śmietany 36%

Do garnuszka wlej śmietankę i wsyp posiekaną czekoladę. Podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Ostudź.

200 g pasty pistacjowej – 50 g mascarpone

W misie miksera umieść pastę pistacjową, mascarpone oraz wystudzoną śmietankę z czekoladą. Ubij na puszystą masę.

1 łyżka posiekanych pistacji

Powstałym kremem pistacjowym udekoruj muffinki i posyp prażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.