

Muffinki z kremem pistacjowym
Dodanie naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman do waniliowych muffinek przenosi ich smak na nowy poziom. Kiedy jeszcze dodamy do tego przepyszny krem i pistacje, powstaje niezwykły deser.
Składniki
Muffinki:
Krem pistacjowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

300 g mąki pszennej – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej – 150 g cukru – 2 jajka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 125 ml oleju – 200 ml mleka – 1 łyżka esencji waniliowej
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszaj razem w misce. W drugiej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej, mleko i esencję waniliową. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.
Krok 2

Ciasto przelej do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. Ostudź.
Krok 3

50 g białej czekolady – 125 ml śmietany 36%
Do garnuszka wlej śmietankę i wsyp posiekaną czekoladę. Podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Ostudź.
Krok 4

200 g pasty pistacjowej – 50 g mascarpone
W misie miksera umieść pastę pistacjową, mascarpone oraz wystudzoną śmietankę z czekoladą. Ubij na puszystą masę.
Krok 5

1 łyżka posiekanych pistacji
Powstałym kremem pistacjowym udekoruj muffinki i posyp prażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi.
ID przepisu: 1163
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej