

Zurek
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Krok 1
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do gorącego wywaru wrzucamy delikatnie nakłute widelcem kiełbaski. Na niewielkim ogniu gotujemy kiełbaski około pół godziny. Wyjmujemy i odkładamy na talerz. Do garnka dorzucamy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem, szczyptą soli i jeśli potrzeba jeszcze majerankiem.
Krok 2
Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami na ostro, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.
ID przepisu: 560
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej