Zurek

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 
marchewka
kawałek selera
1 
liść laurowy, ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
1 ½ łyżeczki
chrzanu
100 ml
śmietany 18 %
czarny pieprz
sól
majeranek
3 l
wody
1 
butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)
 ½ kg
surowych domowych kiełbasek na ostro

Do podania

4 
ugotowane na twardo jajka
kilka łyżek ugotowanych ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do gorącego wywaru wrzucamy delikatnie nakłute widelcem kiełbaski. Na niewielkim ogniu gotujemy kiełbaski około pół godziny. Wyjmujemy i odkładamy na talerz. Do garnka dorzucamy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem, szczyptą soli i jeśli potrzeba jeszcze majerankiem.

Krok 2

Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami na ostro, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.

ID przepisu: 560

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do gorącego wywaru wrzucamy delikatnie nakłute widelcem kiełbaski. Na niewielkim ogniu gotujemy kiełbaski około pół godziny. Wyjmujemy i odkładamy na talerz. Do garnka dorzucamy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem, szczyptą soli i jeśli potrzeba jeszcze majerankiem.

Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami na ostro, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.