Zupa z zielonego groszku z ciecierzycą, miętą i serem feta
Zupa z zielonego groszku z ciecierzycą, miętą i serem feta

Zupa z zielonego groszku z ciecierzycą, miętą i serem feta

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Tę wyborną zieloną zupę możesz przyrządzić zarówno ze świeżego, jak i mrożonego groszku. Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman doda jej subtelnego, cytrynowego posmaku, a pieczona ciecierzyca i ser feta urozmaicą kremową konsystencję. Zupa spodoba się również wegetarianom!

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ziemniaków
100 g
pora
1 łyżka
masła
200 g
świeżego zielonego groszku
700 ml
bulionu warzywnego
 ½ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
świeżej mięty

Dodatkowo

150 g
ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka
oliwy
1 łyżka
mielonej papryki pikantnej
1 łyżeczka
mielonej kolendry
60 g
sera feta
 ½ łyżeczka
pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)1810 kJ / 433 kcal
30,6 gTłuszcz
14,6 gBiałko
28,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w plasterki. Podsmaż w rondlu na maśle. Kiedy warzywa zmiękną, wlej bulion i dodaj groszek. Dopraw Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i pieprzem. Gotuj przez 20 minut.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200⁰C. Przepłukaną ciecierzycę zmieszaj z oliwą, mieloną papryką i kolendrą. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz przez 15 minut.

Krok 3

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw świeżą miętą. Podawaj z pieczoną ciecierzycą i pokruszonym serem feta.

ID przepisu: 1040

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w plasterki. Podsmaż w rondlu na maśle. Kiedy warzywa zmiękną, wlej bulion i dodaj groszek. Dopraw Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i pieprzem. Gotuj przez 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200⁰C. Przepłukaną ciecierzycę zmieszaj z oliwą, mieloną papryką i kolendrą. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz przez 15 minut.

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw świeżą miętą. Podawaj z pieczoną ciecierzycą i pokruszonym serem feta.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.