Wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki
Przygotowanie
Krok 1
W plenerze: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Wyłóż dynię wewnątrz folią aluminiową i włóż węgiel drzewny. Rozpal węgiel i upiecz dynię od środka. Pod koniec pieczenia możesz dosypać do środka zrębki drewniane i przykryć dyniową czapką. Po kilku minutach usuń ze środka dyni popiół. Dynię pokrój. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy, wywar i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż na głębokim oleju. Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.(Czas przygotowania: 90 min.)
Krok 2
W domu: Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Posyp miąższ wędzoną papryką i upiecz w całości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na kawałki. Pozostałe warzywa posiekaj i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj dynię, przyprawy i podgotuj. Zmiksuj na krem. Szynkę dojrzewającą usmaż na chipsy, a kapary odsącz z zalewy i osusz. Usmaż w głębokim oleju.Zupę dopraw sosem sojowym Kikkoman, Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, kaparami i chipsami z szynki.
ID przepisu: 549
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej