

Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili
Przygotowanie
Krok 1
Czekoladę i masło – mieszając – rozpuścić na parze.
Krok 2
Przy pomocy trzepaczki ostrożnie połączyć z jajkiem, żółtkiem i cukrem. Razem z mąką i słodkim sosem sojowym zmieszać z masą czekoladową, a następnie całość rozlać do silikonowych foremek do sufletów.
Krok 3
Pozostawić do schłodzenia na ok. 5 godzin. Po ostygnięciu piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w temperaturze 200°C do momentu powstania na suflecie niewielkiej kopuły.
Krok 4
W tym czasie rozgrzać cukier na patelni, aż zacznie się delikatnie karmelizować, a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Dodać papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki banany i podsmażyć.
Krok 5
Przed podaniem suflet pozostawić na 1-2 minuty, następnie ostrożnie wyłożyć na talerz, dodać smażone banany i udekorować cytrynowym tymiankiem.
ID przepisu: 91
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej