Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili
Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili

Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili

Czas ogółem345 min
20 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania
300 minCzas chłodzenia

Składniki

4 porcj(e/i)

Suflet

100 g
czekolady (60%)
100 g
masła
1 
jajko
1 
żółtko
3 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki gładkiej

Banany

50 g
cukru
1 
pomarańczy (sok)
1 
świeża czerwona papryczka chili, bez gniazd nasiennych i posiekana
2 
banany

Dekoracja

tymianek cytrynowy
Wartości odżywcze (na porcję)2188 kJ / 522 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę i masło – mieszając – rozpuścić na parze.

Krok 2

Przy pomocy trzepaczki ostrożnie połączyć z jajkiem, żółtkiem i cukrem. Razem z mąką i słodkim sosem sojowym zmieszać z masą czekoladową, a następnie całość rozlać do silikonowych foremek do sufletów.

Krok 3

Pozostawić do schłodzenia na ok. 5 godzin. Po ostygnięciu piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w temperaturze 200°C do momentu powstania na suflecie niewielkiej kopuły.

Krok 4

W tym czasie rozgrzać cukier na patelni, aż zacznie się delikatnie karmelizować, a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Dodać papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki banany i podsmażyć.

Krok 5

Przed podaniem suflet pozostawić na 1-2 minuty, następnie ostrożnie wyłożyć na talerz, dodać smażone banany i udekorować cytrynowym tymiankiem.

ID przepisu: 91

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Czekoladę i masło – mieszając – rozpuścić na parze.

Przy pomocy trzepaczki ostrożnie połączyć z jajkiem, żółtkiem i cukrem. Razem z mąką i słodkim sosem sojowym zmieszać z masą czekoladową, a następnie całość rozlać do silikonowych foremek do sufletów.

Pozostawić do schłodzenia na ok. 5 godzin. Po ostygnięciu piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w temperaturze 200°C do momentu powstania na suflecie niewielkiej kopuły.

W tym czasie rozgrzać cukier na patelni, aż zacznie się delikatnie karmelizować, a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Dodać papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki banany i podsmażyć.

Przed podaniem suflet pozostawić na 1-2 minuty, następnie ostrożnie wyłożyć na talerz, dodać smażone banany i udekorować cytrynowym tymiankiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.