Serowa sałatka z pieczoną marchewką i rukolą
Serowa sałatka z pieczoną marchewką i rukolą

Serowa sałatka z pieczoną marchewką i rukolą

Czas ogółem25 min
5 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Pokoloruj swój talerz ożywczą sałatką z aromatyczną pieczoną marchewką, kremowym sosem twarogowym, rukolą, soczystą pomarańczą i chrupiącymi orzechami. To danie, które zachwyci cię i smakiem, i formą!

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
twarogu
100 g
jogurtu
1 szczypta
imbiru w proszku
1 pęczek
natki pietruszki
1 łyżeczka
octu jabłkowego
4 
młode marchewki
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
oliwy
 ½ łyżeczka
mielonego cynamonu
1 szczypta
mielonego kardamonu
1 garść
garść rukoli
1 
pomarańcza
20 g
orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na porcję)1398 kJ / 334 kcal
18 gTłuszcz
16,1 gBiałko
25,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g twarogu – 100 g jogurtu – 1 szczypta imbiru w proszku – 1 pęczek natki pietruszki – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Twaróg, jogurt, imbir, posiekaną pietruszkę, ocet i Sos sojowy Kikkoman zmiksuj na gładki sos.
Przelej do słoiczków.

Krok 2

4  młode marchewki – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka oliwy –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 1 szczypta mielonego kardamonu

Marchewki umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, miodem, Sosem sojowym Kikkoman i oprósz przyprawami. Dobrze wymieszaj i natrzyj marchewki. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż marchewki staną się miękkie.

Krok 3

1  garść rukoli – 1  pomarańcza – 20 g orzechów włoskich

Upieczone marchewki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków z sosem. Dodaj rukolę i cząstki pomarańczy. Posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni.

Wskazówka

Marchewkę możesz z powodzeniem zastąpić dynią lub batatami.

ID przepisu: 1359

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g twarogu – 100 g jogurtu – 1 szczypta imbiru w proszku – 1 pęczek natki pietruszki – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Twaróg, jogurt, imbir, posiekaną pietruszkę, ocet i Sos sojowy Kikkoman zmiksuj na gładki sos.
Przelej do słoiczków.

4 młode marchewki – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka oliwy – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 1 szczypta mielonego kardamonu

Marchewki umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, miodem, Sosem sojowym Kikkoman i oprósz przyprawami. Dobrze wymieszaj i natrzyj marchewki. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż marchewki staną się miękkie.

1 garść rukoli – 1 pomarańcza – 20 g orzechów włoskich

Upieczone marchewki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków z sosem. Dodaj rukolę i cząstki pomarańczy. Posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.