Serowa sałatka z pieczoną marchewką i rukolą
Pokoloruj swój talerz ożywczą sałatką z aromatyczną pieczoną marchewką, kremowym sosem twarogowym, rukolą, soczystą pomarańczą i chrupiącymi orzechami. To danie, które zachwyci cię i smakiem, i formą!
Przygotowanie
Krok 1
100 g twarogu – 100 g jogurtu – 1 szczypta imbiru w proszku – 1 pęczek natki pietruszki – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Twaróg, jogurt, imbir, posiekaną pietruszkę, ocet i Sos sojowy Kikkoman zmiksuj na gładki sos.
Przelej do słoiczków.
Krok 2
4 młode marchewki – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka oliwy – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka mielonego cynamonu – 1 szczypta mielonego kardamonu
Marchewki umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, miodem, Sosem sojowym Kikkoman i oprósz przyprawami. Dobrze wymieszaj i natrzyj marchewki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż marchewki staną się miękkie.
Krok 3
1 garść rukoli – 1 pomarańcza – 20 g orzechów włoskich
Upieczone marchewki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków z sosem. Dodaj rukolę i cząstki pomarańczy. Posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni.
Wskazówka
Marchewkę możesz z powodzeniem zastąpić dynią lub batatami.
ID przepisu: 1359
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej