Sałatka z makaronem orzo, burakiem i wędzonym serem owczym
Sałatka z makaronem orzo, burakiem i wędzonym serem owczym

Sałatka z makaronem orzo, burakiem i wędzonym serem owczym

Czas ogółem17 min
10 minCzas przygotowania
7 minCzas gotowania

Ta wibrująca smakiem sałatka z makaronem orzo idealnie balansuje słodkie i wytrawne nuty. Marynowane w balsamico buraki i roztopiony wędzony ser owczy harmonijnie komponują się z pikantną żurawiną. Orzo jeszcze nigdy nie smakował tak pysznie!

Składniki

2 porcj(e/i)
4 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
octu balsamicznego
1 łyżka
miodu
1 łyżka
Oleju sezamowego
1 
ząbek czosnku
50 g
makaronu orzo
2 
ugotowane buraki
160 g
wędzonego sera owczego (oscypka, Manchego lub podobnego)
2 łyżki
konfitury żurawinowej
1 garść
kiełków rzodkiewki do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję)2690 kJ / 643 kcal
39,7 gTłuszcz
23,3 gBiałko
47,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżka miodu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Oleju sezamowego – 1  ząbek czosnku

Oliwę, ocet, miód, Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Krok 2

50 g makaronu orzo – 2  ugotowane buraki – 160 g wędzonego sera owczego (oscypka, Manchego lub podobnego)

Makaron ugotuj. Buraki i ser pokrój w kostkę. Buraki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj.

Krok 3

2 łyżki konfitury żurawinowej – 1 garść kiełków rzodkiewki do dekoracji

Makaron, buraki w sosie i ser przełóż do słoiczków. Dodaj resztę sosu i konfiturę. Udekoruj kiełkami rzodkiewki.

Wskazówka

Aby przygotować lżejszą wersję sałatki, zamień makaron orzo na mieszankę sałat lub rukolę.

ID przepisu: 1358

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżka miodu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Oleju sezamowego – 1 ząbek czosnku

Oliwę, ocet, miód, Sos sojowy Kikkoman, Olej sezamowy Kikkoman i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

50 g makaronu orzo – 2 ugotowane buraki – 160 g wędzonego sera owczego (oscypka, Manchego lub podobnego)

Makaron ugotuj. Buraki i ser pokrój w kostkę. Buraki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj.

2 łyżki konfitury żurawinowej – 1 garść kiełków rzodkiewki do dekoracji

Makaron, buraki w sosie i ser przełóż do słoiczków. Dodaj resztę sosu i konfiturę. Udekoruj kiełkami rzodkiewki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.