Sałatka z karmelizowanym porem i orzechami włoskimi
Słodkie i chrupiące: karmelizowany por i orzechy włoskie z nutą miodu i soi definiują charakter tej energizującej sałatki. W połączeniu z pysznym dressingiem to doskonały pomysł na pożywną przekąskę.
Przygotowanie
Krok 1
2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka syropu klonowego – 1 ząbek czosnku – 1 żółta papryka
Składniki na dressing dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch słoiczków. Paprykę pokrój w cienkie paski i włóż do słoiczków.
Krok 2
1 por (biała część) – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka miodu – 2 łyżki pestek słonecznika
Pora pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Dodaj miód oraz Sos sojowy Kikkoman i podsmażaj, aż por się skarmelizuje. Wymieszaj z pestkami słonecznika i ułóż na papryce.
Krok 3
40 g orzechów włoskich – 40 g rukoli
Posyp posiekanymi orzechami oraz rukolą. Przed podaniem przełóż na talerz i dokładnie wymieszaj.
Wskazówka
Zamiast orzechów włoskich możesz także użyć migdałów lub innych ulubionych orzechów.
ID przepisu: 1353
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej