Sałatka z karmelizowanym porem i orzechami włoskimi
Sałatka z karmelizowanym porem i orzechami włoskimi

Sałatka z karmelizowanym porem i orzechami włoskimi

Czas ogółem15 min
10 minCzas przygotowania
5 minCzas gotowania

Słodkie i chrupiące: karmelizowany por i orzechy włoskie z nutą miodu i soi definiują charakter tej energizującej sałatki. W połączeniu z pysznym dressingiem to doskonały pomysł na pożywną przekąskę.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dressing:

2 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
musztardy Dijon
1 łyżka
syropu klonowego
1 
ząbek czosnku

Sałatka:

1 
żółta papryka
1 
por (biała część)
1 łyżka
oliwy
1 łyżka
miodu
2 łyżki
pestek słonecznika
40 g
orzechów włoskich
40 g
rukoli
Wartości odżywcze (na porcję)1686 kJ / 403 kcal
29,5 gTłuszcz
8,6 gBiałko
25 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 1  ząbek czosnku – 1  żółta papryka

Składniki na dressing dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch słoiczków. Paprykę pokrój w cienkie paski i włóż do słoiczków.

Krok 2

1  por (biała część) – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 2 łyżki pestek słonecznika

Pora pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Dodaj miód oraz Sos sojowy Kikkoman i podsmażaj, aż por się skarmelizuje. Wymieszaj z pestkami słonecznika i ułóż na papryce.

Krok 3

40 g orzechów włoskich – 40 g rukoli

Posyp posiekanymi orzechami oraz rukolą. Przed podaniem przełóż na talerz i dokładnie wymieszaj.

Wskazówka

Zamiast orzechów włoskich możesz także użyć migdałów lub innych ulubionych orzechów.

ID przepisu: 1353

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 1 ząbek czosnku – 1 żółta papryka

Składniki na dressing dokładnie wymieszaj i przelej do dwóch słoiczków. Paprykę pokrój w cienkie paski i włóż do słoiczków.

1 por (biała część) – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 2 łyżki pestek słonecznika

Pora pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie. Dodaj miód oraz Sos sojowy Kikkoman i podsmażaj, aż por się skarmelizuje. Wymieszaj z pestkami słonecznika i ułóż na papryce.

40 g orzechów włoskich – 40 g rukoli

Posyp posiekanymi orzechami oraz rukolą. Przed podaniem przełóż na talerz i dokładnie wymieszaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.