Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu

Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Warzywa

250 g
bulwy fenkułu (po wycięciu środka)
175 g
łuskanej i ugotowanej zielonej soi w strąkach (edamame)
100 g
rzodkiewek

Dressing do sałatki

100 g
oliwy z oliwek

Do przybrania

100 g
orzechów włoskich
20 g
ziaren czarnego sezamu
20 g
bazylii
10 g
koperku
Wartości odżywcze (na porcję) 2094 kJ  /  500 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Orzechy włoskie prażyć przez 15-20 minut na płaskiej blasze do pieczenia, aż delikatnie zbrązowieją i uwolnią woń prażonych orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokruszyć w kawałki.

Krok 2

Usunąć twardą zewnętrzną warstwę fenkułu. Najpierw pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Obrać listki bazylii i natkę koperku, a następnie grubo posiekać.

Krok 3

Cytrusowy sos sojowy Ponzu oraz oliwę wlać do czystego słoika lub shakera do dressingów i porządnie wymieszać zawartość, potrząsając słoikiem przez 20-30 sekund, aż sos stanie się zawiesisty. Przybrać warzywa dodatkami, polać dressingiem i podawać.

Wskazówka

W przypadku braku młodej soi można ją zastąpić łuskanym bobem lub grochem. Edamame w postaci ugotowanej i łuskanej jest dostępna w większych supermarketach.

ID przepisu: 64

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Orzechy włoskie prażyć przez 15-20 minut na płaskiej blasze do pieczenia, aż delikatnie zbrązowieją i uwolnią woń prażonych orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokruszyć w kawałki.

Usunąć twardą zewnętrzną warstwę fenkułu. Najpierw pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Obrać listki bazylii i natkę koperku, a następnie grubo posiekać.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu oraz oliwę wlać do czystego słoika lub shakera do dressingów i porządnie wymieszać zawartość, potrząsając słoikiem przez 20-30 sekund, aż sos stanie się zawiesisty. Przybrać warzywa dodatkami, polać dressingiem i podawać.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.