

Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Orzechy włoskie prażyć przez 15-20 minut na płaskiej blasze do pieczenia, aż delikatnie zbrązowieją i uwolnią woń prażonych orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokruszyć w kawałki.
Krok 2
Usunąć twardą zewnętrzną warstwę fenkułu. Najpierw pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Obrać listki bazylii i natkę koperku, a następnie grubo posiekać.
Krok 3
Cytrusowy sos sojowy Ponzu oraz oliwę wlać do czystego słoika lub shakera do dressingów i porządnie wymieszać zawartość, potrząsając słoikiem przez 20-30 sekund, aż sos stanie się zawiesisty. Przybrać warzywa dodatkami, polać dressingiem i podawać.
Wskazówka
W przypadku braku młodej soi można ją zastąpić łuskanym bobem lub grochem. Edamame w postaci ugotowanej i łuskanej jest dostępna w większych supermarketach.
ID przepisu: 64
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej