Proste w przygotowaniu rybne tacos z chrupiącymi warzywami

5 1 Oceny
Czas ogółem 70 min
7 min Czas przygotowania
3 min Czas gotowania
60 min Czas marynowania

Tacos w nowej odsłonie! Ta wersja z lekko pikantną rybą, musztardowym sosem jogurtowym i chrupiącymi sezonowymi warzywami zachwyci każdego.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
filetów z tilapii, bez ości i skóry (lub z innej białej ryby)
3 łyżeczki
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka
miodu
1 szczypta
czosnku granulowanego
6 
muszelek taco lub mini tortilli
 ½ 
czerwonej cebuli (40 g)
140 g
pomidorków koktajlowych
1 
awokado
100 g
rzodkiewek
1 
niewielki ogórek
120 g
gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki
musztardy dijon
1 łyżeczka
musztardy stołowej
kilka listków mięty
Wartości odżywcze (na porcję) 2547 kJ  /  608 kcal
19,1 g Tłuszcz
31,6 g Białko
74,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, 1 łyżeczkę oliwy, miód i Sos z chili do kimchi Kikkoman. Dodaj kawałki ryby. Posyp czosnkiem granulowanym i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.

Krok 2

Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plastry. Awokado pokrój w plastry.

Krok 3

Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą.

 

Krok 4

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż rybę z obu stron. Po upieczeniu lekko ostudź i podziel za pomocą widelca na mniejsze kawałki.

Krok 5

Muszelki taco wypełnij awokado, plastrami rzodkiewek i ogórków, rybą, pomidorkami i cebulą. Udekoruj sosem i listkami mięty. 

 

Wskazówka:

Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, zamiast połowy łyżeczki dodaj do marynaty całą łyżeczkę pikantnego Sos z chili do kimchi Kikkoman.

ID przepisu: 1148

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W miseczce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, 1 łyżeczkę oliwy, miód i Sos z chili do kimchi Kikkoman. Dodaj kawałki ryby. Posyp czosnkiem granulowanym i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.

Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plastry. Awokado pokrój w plastry.

Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą.

 

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż rybę z obu stron. Po upieczeniu lekko ostudź i podziel za pomocą widelca na mniejsze kawałki.

Muszelki taco wypełnij awokado, plastrami rzodkiewek i ogórków, rybą, pomidorkami i cebulą. Udekoruj sosem i listkami mięty. 

 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.