Pożywne bajgle z soczewicą i papryką
Pożywne bajgle z soczewicą i papryką

Pożywne bajgle z soczewicą i papryką

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Pożywne, chrupiące bajgle z dodatkiem perfekcyjnie doprawionej pasty z soczewicy i papryki pomogą ci zacząć nowy dzień z energią i smakiem.

Składniki

2 porcj(e/i)
80 g
ugotowanej czerwonej soczewicy
1 
czerwona papryka
1 
cebula dymka
3 cm
papryczka chili
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 szczypta
pieprzu
2 
ząbki czosnku
3 łyżki
posiekanej pietruszki
4 łyżki
suszonych płatków drożdżowych
2 
bajgle
1 łyżka
pestek dyni
Wartości odżywcze (na porcję)1853 kJ / 443 kcal
18,5 gTłuszcz
17,2 gBiałko
52 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

80 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 1  czerwona papryka – 1  cebula dymka – 3 cm papryczka chili – 1 łyżka oliwy z oliwek

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 8 minut, aż soczewica całkowicie wchłonie wodę. W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę i podsmaż ją na oliwie z oliwek z posiekaną cebulą dymką i chili.

Krok 2

1 szczypta pieprzu – 2  ząbki czosnku – 3 łyżki posiekanej pietruszki – 4 łyżki suszonych płatków drożdżowych – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Schłodzoną soczewicę zmiksuj na purée z podsmażonymi warzywami, czosnkiem i pietruszką. Dopraw pastę Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem, a następnie wymieszaj z płatkami drożdżowymi.

Krok 3

2  bajgle – 1 łyżka pestek dyni

Podpiecz bajgle w tosterze lub na suchej patelni grillowej. Rozsmaruj pastę na wierzchu i posyp pestkami dyni.

ID przepisu: 1347

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

80 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 1 czerwona papryka – 1 cebula dymka – 3 cm papryczka chili – 1 łyżka oliwy z oliwek

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie. Zalej podwójną ilością wody i gotuj przez 8 minut, aż soczewica całkowicie wchłonie wodę. W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę i podsmaż ją na oliwie z oliwek z posiekaną cebulą dymką i chili.

1 szczypta pieprzu – 2 ząbki czosnku – 3 łyżki posiekanej pietruszki – 4 łyżki suszonych płatków drożdżowych – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Schłodzoną soczewicę zmiksuj na purée z podsmażonymi warzywami, czosnkiem i pietruszką. Dopraw pastę Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem, a następnie wymieszaj z płatkami drożdżowymi.

2 bajgle – 1 łyżka pestek dyni

Podpiecz bajgle w tosterze lub na suchej patelni grillowej. Rozsmaruj pastę na wierzchu i posyp pestkami dyni.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.